Store underjordiske bomberom – en fremtidsinvestering for hele samfunnet
Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Staten vurderer nå å stanse praksisen med å gi dispensasjoner fra kravet om bomberom i nybygg. Det er en utvikling som i utgangspunktet er positiv – vi må ta beredskap på alvor. Men skal vi virkelig møte de nye trusselvurderingene med fornuft og bærekraft, bør vi løfte blikket og tenke større enn enkeltbygg. I stedet for å la ansvaret ligge på den enkelte utbygger og kommune, bør staten selv ta initiativet til å bygge store, flerfunksjonelle underjordiske anlegg i norske byer og tettsteder – anlegg som både styrker beredskapen og kommer samfunnet til gode i fredstid.
Sivilingeniør Eiliv Staalesen.Store fellesanlegg – bedre beredskap og samfunnsnytte
Trusselbildet har endret seg. Krig i Europa og økt geopolitisk uro gjør at vi må gjenreise sivilberedskapen. Samtidig vet vi at mange kommuner sliter med å oppfylle kravene til bomberom, særlig i områder med svak økonomi eller liten utbyggingsaktivitet. Å pålegge hvert enkelt nybygg å ha bomberom er en lite effektiv og urettferdig løsning. I stedet bør vi bygge større, samlokaliserte anlegg – under bakken – som kan romme store deler av befolkningen i en by eller et tettsted.
Disse anleggene kan dimensjoneres for ulike behov og brukes som parkeringsanlegg i det daglige, men ved krise omgjøres til trygge tilfluktsrom med ventilasjon, sanitæranlegg og kommunikasjon. I fredstid kan de også huse idrettshaller, garderobeanlegg, forsamlingslokaler, konsertsaler og........
© Haugesunds Avis
