menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Serap Yazıcı Hoca “Fonksiyon gaspı” Ne olacak?

64 1
25.02.2025

Kurucuları arasında olduğu Gelecek Partisi’nden, 8. Olağan Büyük Kongresi’nde AK Parti geçen Antalya Milletvekili Anayasa Hukukçusu Serap Yazıcı Özbudun’un, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştirileri yeniden gündeme geliyor.

19 Ocak 2023 tarihinde bir haber sitesine “3. kez Cumhurbaşkanı seçilmesi Hukuk dışı yollar yerine, 24 milletvekili transfer etmeleri evladır” diye açıklamalar yapan Yazıcı Özbudun, partisinden istifasının üzerinden 24 saat geçmeden, AK Parti’ye transfer kervanına katılan ilk ekip arasında yer aldı.
***
2022 yılında “Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, Türkiye’yi bir felakete sürüklemiştir” diyen Özbudun, Anayasa hakkında eleştirel görüşlerinin bilinerek AK Parti’den üyelik daveti aldığını söylüyor.
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma götürülen 2010 Anayasası oylamasında “yetmez ama evet”
diyenler arasında yer alan Yazıcı Özbudun, transferiyle ilgili eleştirilere Serbesiyet'e verdiği röportajda şu karşılığı veriyor:
"Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yaptım. Bu görüşmeden çok etkilendim. Bana çok güven verdi."
***
Yeni Anayasa hazırlama sürecinin başlama vuruşu olarak değerlendirebileceğimiz AK Parti Büyük Kongresi sonrasında oluşması muhtemel konular arasında kaynayıp gitmemesi için, Yazıcı Özbudun’un “ev ödevini” merceğe alma gereği duyuyorum.
***
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açtığı ve "İstanbul Sözleşmesi" olarak bilinen, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, TBMM’de kabul edilerek 2014 yılında yürürlüğe girmişti.
20 Mart 2021 gece yarısı saat 02.30’da Resmi Gazetesi’nde yayımlanan “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” yle duyurulan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, kamuoyunda ve uluslararası çevrelerde şok etkisi yarattı.
***
Aynı günün öğle saatlerinde 77 ilin barosu ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM), ortak bir metin yayınlayarak çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu ve sözleşmenin halen yürürlükte olduğunu açıkladı.

Çekilme kararına Avrupa Kadın Lobisi, IWRAW AP (Uluslararası Kadın Hakları Eylem İzleme), WAVE (Avrupa Şiddete Karşı Kadınlar Ağı) başta olmak üzere uluslararası kadın örgütleri ile uluslararası kurum ve kuruluşlardan tepkiler geldi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından da “altın standart” olarak tanımlanan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye itiraz........

© HalkTV