Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksiklikler ve uygulamada yaşanması muhtemel sorunlar nelerdir?
Eğitimci Yaşar Sezgin ile öğretmenlik meslek kanununu konuştuk.
Hocam kanun metninde hangi eksiklikleri görüyorsunuz?
TBMM’de 10/10/2024 tarih ve 7528 sayı ile kabul edilen ve 18/10/2024 tarih ve 32696 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU (ÖMK) incelendiğinde; (12 ayrı madde de “çıkarılacak yönetmelikler” atfı yapıldığı için) eksiklikler ve uygulamada yaşanması muhtemel sorunlara dair belirleme ve öngörülerimi kanun metnindeki sıraya uyarak aşağıdaki gibi sıralayabilirim:
Bu kanun, emsallerine göre Meslek Kanunu niteliği taşımamakta, Öğretmenlerin atama süreci ve bu süreçteki cezalandırılmaları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK)’dan buraya alınmıştır. Bu haliyle MEB personel Kanunu demek daha doğru olur.
Öğretmenin “ödevleri” söylemi, memurluktan öte Eğitim Fakültesi (EF) mezunu Öğretmeni, öğrenci olarak görme yaklaşımıdır. (ÖMK-Madde:1,5,6)
Eğitim kurumlarının düzeylerinde “Anaokulu” belirtilmiştir. Ancak Okulöncesi Eğitim, Anaokulu – Anasınıfı – Uygulama Anasınıfından oluşmaktadır. (ÖMK-Madde:3/j) da
Mesleğe girişte, “giriş öncesinde yetiştirilmeleri” ifadesi, (akademide eğitime dair öngörülere bakılırsa) Eğitim Fakültesi yeterliliğini / yetkinliğini yok sayan ve EF mezunu olmayanlarında atanmalarının önünü açan bir ifadedir. (ÖMK-Madde; 4/ç)
Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri belirtilmiş ancak istek ve becerilerinin dikkate alınması eksik kalmıştır. (ÖMK-Madde: 5/c)
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu amaç ve nitelikleri ile öğretim programları (maarif müfredatı) uyumlu değildir. (ÖMK-Madde: 5/e)
“Okul dışı imkanlar” ibaresi açık uçlu bir anlatımdır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereği işyerine gidecek........
© HalkTV
