Başarı algımız çocuklarımızı ve geleceklerini şekillendiriyor
“Başarı çabayı, çaba ise zaman ve enerjiyi içerir. Kabul görme, çocuğa saygı gösterme, kendisini yeterli hissettirilmesi ve etkin dinlenilmesi ile oluşur. Yeterli hissettirilen çocuk ve evde etkin dinlenen çocukta farkındalık artar. Ve içsel eğilimi, motivasyonu yüksek olur. Bir neden bulur kendi ve geleceği ile ilgili.”
Eğitimci Alper Demir ile başarı algımızı konuştuk.
Başarı algımızın, çocuklarımızı ve geleceklerini şekillendirdiğini ısrarla vurguluyorsunuz, gençlerimizdeki yansımaları nelerdir sizce Alper hocam?
Gerek küçük yaşlardan ailelerimizden bizlere genetik miras gibi aktarılan (Bilinçaltı kodlarımızla başarıya yaklaşımlarımız), gerekse dışımızda olup bitenlerin (iş ortamında, sosyal ortamlarda konuşulan her şeyi bilgi sanmamız gibi), maalesef içerisinde bulunduğumuz koşulların, bizlerde yaratmış olduğu belirsizlikler kaygıları getirdi ve benzeri nedenlerle başarı algımız, beklentilerimiz çok değişti. Doğal afetler, salgınlar, ekonomik, siyasal ve benzeri koşullar bizleri zihinsel ve ruhsal olarak çok etkiledi ve etkilemeye de devam ediyor. Ve bu nedenle de farkındalığımız azalıyor. Farkındalığı azalan aile üyeleri bu kaygı ve endişe ile daha çabuk sonuç bekler hale geldi. Böylelikle çocuklarının çabasına değil sonuca odaklanır oldu. Çünkü kaybedecek vakitleri yok. Halbuki başarı çabayı, çaba ise zaman ve enerjiyi içerir. Ama bizlere dayatılandan ötürü çocuklarımıza bu şansı vermiyoruz. Çocuklarımızda bu başarı baskısı ile kısa süreli haz peşinde koşar sonrasında da bunlara bağımlı hale gelmeye başladılar.
Peki somut örnek vermek gerekirse başarıyı nasıl algılıyoruz bizler Alper hocam?
Elde ettiği sonucu, başarı ya da başarısızlık olarak görüyoruz. Yani sonuca odaklıyız. Örnek vermem gerekirse 32 net ile sınav sürecine başlayan bir LGS öğrencisi netlerini 80 nete çıkarıyor ve aile hala ilk 10 da olamadığı için başarı olarak görmüyor bu durumu. Sürece odaklanmıyor. Çabasına odaklanmıyor. (Tabi çaba gösteriyorsa) Direk sonuca bakıyor. Sınavlardaki başarısı, mesela iki rakamdan üç rakama geçmek oldu artık ailelerde. 98’den........
© HalkTV
