Liderlik, rüzgar ve sosyoloji
Liderlik nedir sorusuna verilen cevapların her biri, ona dair bir boyut sunar bize. Modern dünyada liderliğin sıradanlaştığını iddia edenler kadar, daha karmaşık hale geldiğini savunanlar da var. Bunların her birinin karşılığı olduğunu düşünüyorum. Ancak ana hatlarıyla liderliğin doğasının ve ona talip olanların arzu ve arayışlarının değiştiğini söylemek zor.
Şu sıralar, özellikle ana muhalefet cephesinde yakın gelecekte kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı yönünde hararetli ve artık kamuoyundan saklanması mümkün olmayan düzeyde sert bir tartışma yaşanıyor. Bunun aynı zamanda siyasi bir çatışma olduğunu söylemek de herhalde gerçeğin uzağına düşmez.
KİŞİLER ÜZERİNDEN TARTIŞMAK
Elbette kamuoyunda ağırlıklı olarak bu meseleyi kişiler üzerinden tartışıyoruz. Bunu yadırgayamayız. Sonuçta kimin bu sorumluluğa talip olduğu son derece belirleyici.
Ancak kişiler üzerinden konuşmakla, meselenin kişiselleşmesi arasında fersah fersah fark var.
El yordamıyla anlaşılmaya çalıştıkça bir yandan günceli aşamayacak noktaya geliyor. Diğer yandan özetle “Türkiye’yi ben yönetmek istiyorum” diyenlerin kim olduklarını, neden bunu istediklerini ve hepsinden önemlisi neyi nasıl yapacaklarını konuşamıyoruz. Dahası böylesine önemli bir rolü isteyenlerin de kendilerini anlatmak gibi bir niyetleri görünmüyor mevcut tabloda.
Şu halde olup biteni, kimin ötekinin bileğini bükeceği üzerinden anlamaya zorlanıyoruz. Bir de hangi siyasi güç ya da odağın kimi desteklediği ya da yeri gelirse köstekleyeceği üzerinden. Bu elbette bir güç kavgası ya da rekabeti. Bu saydıklarım ve daha fazlası ipi kimin göğüsleyeceğini........
© Habertürk
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)