İnternet neden pahalı, hızı niçin düşük?
Ülke olarak 5G’ye geçmek için hazırlıkların yapıldığı, yol haritasının çıkarılmaya çalışıldığı bir dönemdeyiz. Henüz nasıl bir model veya yöntemle telekomünikasyon sektörünün 5G'ye geçeceği belli değil. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone olmak üzere üç operatör de lisans ücretlerinin yatırımları engelleyecek şekilde yüksek olmaması gerektiği konusunda hem fikir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise öyle sanıyorum ülke ekonomisinin ortada olan durumundan dolayı 5G ihalesiyle hazineye önemli miktarda para sağlamak istiyor. Şayet hükümet 5G ihalesi şartnamesiyle üç operatörden bol sıfırlı, yüksek rakamlar tahsil etmek isterse bir süre daha internetin yavaşlığından, pahalılığından şikayet edeceğimizi söyleyebilirim.
Ülkemizde telekomünikasyon sektörü regülasyona/düzenlemeye tabi. Başta üç operatör olmak üzere diğer küçük firmaların da vatandaşa sundukları hizmetin bedelini, sınırlarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) belirliyor. En önemli kriterlerden birisi de “hakim operatör” durumudur. En başından altını çizeyim; En başta Ulaştırma Bakanlığı ve BTK sorumlu!
Cep telefonu veya mobil tarafta Turkcell, sabit telefon ve internet hizmetlerinde ise Türk Telekom “hakim operatör” konumda olduğu için bu iki şirketin uygulayacakları taban yani en düşük ücreti BTK belirliyor. İsteseler dahi BTK’nın verdiği tarifenin altına inip, ucuz hizmet sağlayamazlar! Ama ücretleri ne kadar yukarı taşımaları veya pahalı hale getirmeleri kendi ellerinde. Bunun bir sınırı yok. Pazardaki rekabet ve pazarlama taktikleri tavanı ücretlerini belirliyor. Turkcell ve Türk Telekom’un tarifesinin pahalı olmasında bu tür detaylar da var. Dolayısıyla pahalılıktan şikayetçi olurken doğru adresleri de sebeplerini de iyi bilmek gerekiyor. Kısacası piyasanın kamu tarafından nasıl düzenlediği de önemlidir! Ucuz olamazlar, ama ne kadar pahalı olabilirler? Bilinmiyor.
“Hâkim operatörler” ne kadar pahalı olmak zorunda!
BTK, telekomünikasyon sektörünün regülasyon yapan, denetleyen tepe kurumu olduğu için onun konumu ve açıkladığı verileri de son derece önemli ve yol gösterici olmaktadır. “İnternet neden pahalı, hız niçin düşük.” Sorularının detaylarına BTK verileri içinde ulaşmak mümkün. Çünkü yatırımların durumu her şeyi izah ediyor. Dijital dönüşüm için hükümet destek verme noktasında hangi konumda? Eksiklikler var mı? Bu sorulara cevap........
© Habertürk
