Geleceğin üç anahtarı; yonga (çip), yapay zekâ, veri merkezi…
Her yıl ocak ayında ABD'nin Las Vegas şehrinde küresel elektronik zirvesi gerçekleşiyor. Dijital çağın nereye gittiğini, ne tür yeni buluşların ortaya çıktığını, yıl içinde gündeme gelen gelişmelerin hangi boyutlar kazandığını, özellikle kişisel elektroniğin yakınsama ile dokunduğu tüm alanlardaki ilerlemeleri Consumer Electronics Show’da (CES) görmek mümkün.
Bu sene 7-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Las Vegas’taki CES’e 4.500 şirket katılım gösterirken, 141 bin kişi de ziyaret için geldi ve ben dâhil 6 binden fazla medya mensubu bu etkinliği takip etti. Geçen yıla göre fuarın biraz daha sönük olduğu, yeni ürün çeşitliliği anlamında çok fazla sürprizin olmadığı bir etkinlikle karşılaştığımı söyleyebilirim.
Ancak 2024’te sıkça konuştuğumuz yapay zekâ -AI (Artificial Intelligence) artık herkesin ve her şeyin gündemine girmiş durumda. Konuyla ilgisi olmayanlar, henüz yapay zekânın ne olduğunu anlamayanlar, hatta yanından geçmeyen şirketler bile yakın zaman içinde ürünlerinin yapay zekâya kavuşacağını anlattıkları bir CES yaşandı. Yapay zekânın ve veri merkezlerinin ülkelerin geleceğini şekillendirmede çok önemli rol üstleneceğine bu fuarda bolca vurgu yapıldı.
Fakat tartışmalı asıl meseleler her ülkenin teknolojik anlamda erişim imkânı olmadığı yonga (çip) alanında yaşanıyor. Yaşanmaya da devam edecek… ABD ile Çin arasında ilişkileri farklı boyutlara taşıyacak çip teknolojisi yapay zekânın da veri merkezlerinin de çekirdeğinde yer alıyor.
Mesela bu CES 2025’te Intel, AMD ve Qualcomm gibi önemli şirketlerin baskısıyla yapay zekâlı bilgisayar çiplerini tanıttı. Qualcomm, geçen yıl Intel’i bünyesine katmak için girişimde bulunup devamını getirmedi. Akabinde ise yakın zamanda Intel’ın faaliyet alanına gireceğini açıklaması bu alanda hareketliliğe sebep oldu.
İki şirket arasındaki tartışma CES’e de yansıdı ve Intel 200V serisi işlemcilerini, 2025 ve sonrasında satışlarını artıracağı inancıyla öncelikle kurumsal sistemler için hazır hale getireceğini açıkladı. Yapay zekâ baskısı benzer şekilde her sektörü kapsayarak genişleyecek.
Intel’den önce de rakibi ticari sistemler için AMD AI Pro 300 serisi işlemcilerini tanıtmıştı. Çip denince akla gelen en önemli üretici Qualcomm’un da Windows tabanlı bilgisayarlar için kendi Snapdragon X Elite yarı iletken serisiyle Intel'in sahasına gireceğini açıklamış olması yapay zekânın etkisiyle rekabetin daha yoğunlaşacağına işaret ediyor.
Intel’in Core Ultra 200V işlemcisini kullanan dizüstü bilgisayarların, Microsoft Teams kullanırken 10,5 saat, Microsoft 365 kullanırken ise 20,3 saat pil ömrü sunacağı........
© Habertürk
visit website