Yabancı 'kol keserek' çıkıyor
Faizler nominal olarak son 20 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Hem kredi hem mevduat hem de özel ve devlet tahvillerinde durum böyle.
➔Ancak reel faize yani enflasyondan arındırılmış gerçek faize geldiğimizde durum tersine dönüyor.
➔TÜİK finansal yatırım araçlarının ortalama getirisini vergilerden arındırmadan brüt ama enflasyondan arındırarak hesaplıyor.
TAHVİL BÜTÜN VADELERDE ZARAR YAZDI
➔Nisan ayı verilerine göre devlet iç borçlanma senetleri bir ay, üç ay, altı ay ve bir yıl gibi bütün vadelerde hem TÜFE hem de ÜFE bazında zarar ettiriyor.
➔Bitişikte yer alan tabloda zararlar kırmızı renkte görülüyor. Bir aylık tahvil yatırımında kayıp yüzde 7’nin üzerinde, yıllık ortalamada ise kayıp yüzde 25.
➔Eh artık elinde veya portföyünde Hazine iç borçlanma senedi bulunduran veya bulundurmak zorunda kalan bankalara, sigorta şirketlerine, yabancılara, yatırım fonlarına ve bireysel emeklilik fonlarına Allah kolaylık versin.
➔Hani yabancıların tahvilden satıp çıkıyor deniyor ya, işte o çıkışı ne kadar kar veya zararda yaptıkları tartışılır. ➔Vade sonunu beklemeyip piyasa koşullarında satış yaptıklarından ve bu sırada faiz oranları da yükseldiğinden ya da tahvil fiyatları düştüğünden zarar yazıyorlar.
➔Kesin zarar yazdılar demek için satıp çıktıklarındaki döviz kuruna da bakmak gerekiyor. Mesela bu yılın ilk dört ayında sepet kur artışı yüzde 13.9, son bir yılda ise yüzde 22.6 düzeyinde.
BORSADA DA SON BİR YILDA ZARARDALAR
➔Aldıkları pozisyon zaten zarara ve üstüne bir de kur farkını eklemek gerekiyor. Yani kurlar da zararı........
© Habertürk
