menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Volkan'la gençliğe yolculuk

44 1
03.04.2025

1980’li yılların ortası gibiydi. Emirgan’da çok iyi bir horon ekibinin yetişmekte olduğunu söylediler. Bir akşam çalışmalarını görmeye gittim. Sabancı Ortaokulu olarak aklımda kaldı. Salona girdiğimde kemençe eşliğinde horon kurulmuş, halkanın ortasında ince zayıf bir genç türkü söylüyor. Bir kişi de kafasını duvar vurarak ritme uyuyor, birkaç kafa atıştan sonra yumruğuyla devam ediyor adeta derdini ortaya döküyor veya acısını çıkarıyordu. Horon halkasındakiler okulun öğrencileri, türkü söyleyen genç Volkan Konak, kendini kaydeye kaptırmış kafayı duvara vuran ünlü folklor hocası Akçaabatlı Cavit Şentürk. Cavit Hoca aynı zamanda uzun yıllar İTÜ Konservatuarı Halk Oyunları Bölüm Başkanlığı yaptı ve hayatını folklora adamış biri. Kemençeyi çalan Dr.Ersin Baykal da İTÜ Konservatuvar öğretim üyesiydi.

Horona ara verildiğinde tanışıyorum her üç isimle de. Öğreniyorum ki Okulun Müdürü aynı zamanda Yomra Ortaokulu’ndan matematik öğretmenim Uğur Açıkgöz. Bayburtlu sert görünümü ve disiplinli tutumuyla öğrencilerin çekindiği bir hocaydı. Benim de kendisinden bir cetvel yemişliğim var. “Çinaraltı’nda oturuyordur” dediler. Emirgan’da sahile doğru indim, aradan 15 yıl kadar geçmesine rağmen çok net hatırladı. Sonra da Akçaabat folklor ekibi oluşturmasının amacını anlattı:

“Çok iddialı bir Karadeniz ekibi oluşturduk. Hedef dünya birinciliğini kazanmak. Sonra o başarıyla Sakıp Sabancı’nın karşısına çıkıp okul binasının kapsamlı bir onarımını yaptırmak istiyorum. Tarihi bir binadayız. Bunun için birkaç yıl başka bir binaya geçmemiz bile gerekebilir. Ya da bize yeni bir bina yapılmasını isteyeceğim.”

Sonra dünya birinciliği geldi ve okul onarıldı, hatta Anadolu lisesine dönüştürülerek Özdemir Sabancı Emirgan Lisesi oldu. Uğur Hoca da 2010 yılına kadar orada müdürlük yaptı. En yüksek puanlı öğretmenlerden biri olarak 2010 yılı atamalarında Kabataş Erkek Lisesi Müdürlüğüne atandı.

KENDİ TARZINI OLUŞTURDU

Volkan Konak’la başlayan tanışıklığımızın ve bunun yıllarca devam etmesinin temelinde hayatla olan en güçlü bağım yöre müziğine olan sevgim ve bağımlılığımdı. Ben iyi bir dinleyiciyim, o ise icracı. Ben arşiv oluşturmaya yeni başlamışım, onun arşivi zaten var. Üstelik henüz ortaya çıkmamış derlemelerini verdi bana. Sık sık Beşiktaş’taki müzik dershanelerine gidiyorum. Folklor kıyafetlerine büyük ilgili duyan horoncu Tahir Bakal da orada. Dershanenin ortağı ve sonraki yıllarda Volkan’ın sahnelerinde sık sık horoncu olarak yer alan Tahir’in folklor kostümlerine olan büyük ilgisi aynı zamanda başarılı bir işi ve kariyeri haline geldi. Tahir artık sadece yörenin değil her yörenin ve hatta komşu ülkelerin folklor kıyafetlerini dikiyor, ihraç ediyor ya da kiralıyor.

Konservatuarın da olduğu İTÜ Maçka Taşkışla binasında arada bir konserler veren Volkan Konak, Karadeniz müziğine gitarı ve diğer bazı enstrümanları katarak, bölge dışı türküler ide okuyarak yeni bir yol açtı kendine. Anlatı ve şiirlerle sahnesini zenginleştirdi. Ben ve o dönem kendisini dinlemeye gelenlerin çoğu, sadece türkü ve daha fazla yöresel okumasını istedik. Ancak bunu başaramadık. O bizi her zaman dinledi ama kendi tarzını oluşturmaya devam etti, sonuçta da ortaya başarı çıktı.

BELEDİYE OTOBÜSÜNDEKİ BELEDİYE BAŞKANI

Maçka ve Ziganalar benim yaylamın yolu anı zamanda. Sık sık gittiğim bir komşu ilçe. Bir keresinde belediye otobüsüyle Maçka’dan Trabzon’a dönüyorum. Yaşlı bir beyefendi var, karizmatik, düzgün konuşan akil biri ve yolculardan itibar da........

© Habertürk