Trump, 'Trump trade'i bitirdi
Piyasalar belirsizlikleri sevmez. Ancak her belirsizliği değil. Tahmin edebildiği, ölçebildiği belirsizlikleri aslında sever ve bunun üzerinden oynaklık yaratarak, iddialaşmaya girerek para kazanır. Sevmediği ise tahminini dahi yapamadığı, ölçemediği, üzerinde iddiaya giremediği ve fiyatlayamadığı belirsizliklerdir.
➔20 Ocak’ta ABD başkanlık koltuğuna ikinci kez oturan Donald Trump şimdi piyasalara böyle bir belirsizliği yaşatıyor. Konu Trump olunca doğal olarak en çok etkilenen piyasalar da ABD piyasaları oluyor.
➔Denilebilir ki koltuğa oturana ve belki üzerinden 1-2 hafta geçene kadar Trump’ın ikinci başkanlık döneminin piyasalardaki pozitif etkisi devam etti. Balayı dönemi hemen bitmedi.
➔Ancak 1.5 aylık sürenin sonunda dönüp baktığımızda görüyoruz ki, Trump hiç beklenmedik ve köklü değişiklikler içeren gündemler açtı, bunlar da piyasalarda şok etkisi yaptı ve risk iştahını kaçırdı.
ABD BORSALARI SEÇİM SONRASI PRİMLERİ SILDİ
➔Bu da Trump ticareti olarak bilenen ve seçim öncesinden başlayıp bu yılın ilk haftalarına kadar süren piyasa rüzgarını tersine çevirdi.
➔ABD borsalarından Nasdaq seçimlerin yapıldığı 4 Kasım’dan başkanlık koltuğuna oturduğu 20 Ocak’a kadar yüzde 8.8 prim yaparken Trump 2.0 döneminde yüzde 10 geriledi. 7 Mart itibariyle teknoloji borsası seçim tarihindeki düzeyinin bile altına indi.
➔En büyük 500 şirketin yer aldığı S&P 500 Endeksi de yüzde 5.9 prim yaptıktan sonra yüzde 6.3 değer kaybetti. Bu endekste seçim tarihinin altına geriledi.
➔Trump politikalarından en çok orta boy ve küçük şirketlerin yararlanacağı belirtiliyordu. Bu şirketleri temsil eden Russsell 2000 Endeksi başta Trump’tan bayağı umutlandı ve üç haftada yüzde 11 prim yaptı. Ancak bu priminin bir kısmını geri veren endeks seçim tarihine göre 20 Ocak’a yüzde 4.4 artışta kaldı. 20 Ocak’tan bu yana Russell 2000’in kaybı ise yüzde 10.5’e vardı.
EN ÖNEMLİ SORUN BELİRSİZLİK
➔Çünkü Trump seçim vaatlerinden bir kısmını süratle yerine getirirken bunlar arasında bulunmayan ama şok etkisi yaratan icraatlara da imza atıyor. Grönland’ı, Kanada’yı, Gazze’yi alacağını seçmenine söz vermemişti.
➔Verdiği sözlerden yasadışı göçmenleri ülkeden gönderirken de aslında şirketlerin işgücünü zayıflatıyor. Özellikle küçük ve orta boy şirketlerin.
➔Tasarrufu artırmak adına kamuda çalışanlar işinden kovulurken işsizlik oranı artıyor. İşgücüne katılımın düşmesi ile şubat verilerini kısmen kurtardı. Ancak önümüzdeki aylarda istihdam verileri giderek kötüleşecek.
➔Tarifeler yükselecekti de böyle mi olacaktı. Pazartesi........
© Habertürk
