menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sanayici gözüyle tarifelerin riskleri ve fırsatları

27 6
27.02.2025

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, küreselleşmeden korumacılık ve ticaret savaşlarının öne çıktığı bir döneme girildiğini belirterek, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimlerinin dünya pazarlarını olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Bahçıvan, gelişmiş ülkelerin "içeride üretim" politikalarına yöneldiğini ve bunun Türkiye için yeni fırsatlar ve riskler barındırdığını ifade etti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan aylık meclis toplantısında ABD’de Trump’ın başkanlık koltuğunu oturmasıyla çok artan küresel gelişmelere dikkat çekti. "Küreselleşmenin ana itici güç olduğu bir dünyadan korumacılık ve ticaret savaşlarının öne çıktığı bir dünyaya doğru ilerliyoruz" diyen Erdal Bahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:

DOLAR GÜÇLÜYKEN ALTIN NİYE DOLUDİZGİN?

“Risk ve belirsizlikler hiç olmadığı kadar yüksek. IMF’nin Küresel Belirsizlik Endeksi pandemi, enflasyon şoku, jeopolitik gerilimler ve iklim afetlerinin de etkisiyle tarihsel ortalamaların üzerinde seyrediyor. Ve bu da büyümenin kırılganlığını artırıyor.

Küresel ticaret sisteminin yaşadığı sarsıntı, belirsizliğin en önemli kaynağı. Birçok bölgede devam eden gerginlik ve çatışma ortamı da bir diğer öne çıkan faktör.

➔Tam bu noktada Fed’in sıkı para politikasının tahmin edilenden uzun süreceği gerçeğini atlamamak gerekiyor. Görülüyor ki yeni ABD yönetiminin politikaları, çeşitli kanallardan enflasyonist baskıları artıracak. Dolayısıyla Fed’den faiz indirim beklentileri bir hayli zayıflamış durumda.

Dünyada ‘çoklu kriz’ ortamı her geçen gün şekil değiştirerek devam ederken finans oyuncularının risk alma ve riskten kaçınma davranışlarında ilginç gelişmelere tanık oluyoruz.

Dolardaki güçlenmenin normalde altın gibi varlıklar üzerinde baskı yaratması gerekirken altın fiyatlarının doludizgin artmaya devam etmesi, dünyada belirsizlik algısının boyutu konusunda ipucu veriyor.

➔Merkez bankalarının yükselen altın alımları da bu noktada dikkat çekici. Altın konusundaki spekülasyonlar yakından izlenmeli.

➔Kısacası, büyümenin zayıf, dengesiz ve kırılgan ilerlediği, ticaret gerilimlerinin enflasyonist riskleri canlı tuttuğu, buna karşılık faizlerin küresel kriz sonrası yıllara göre oldukça yüksek seyrettiği bir iklim söz konusu.

➔Haliyle risk iştahının inişli çıkışlı olduğu böylesi bir ortamda, kırılganlıkları yüksek gelişmekte olan ülkeler açısından şartların elverişli olduğunu söylemek bir hayli zor.”

ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR

Dünya sisteminde hiç kimsenin beklemediği ve tahmin edemeyeceği bir hızda; insanları çok şaşırtan önemli gelişmeler yaşanıyor. Küresel........

© Habertürk