Kur ve enflasyonu sağlam kazığa bağladı
Önce 19 Mart’ta İstanbul Belediye Başkanı’nın tutuklanmasıyla uç veren iç şok, sonra nisan başında ABD’nin ithal ürünlere gümrük vergisini 100 yılda bir görülecek rekor düzeylere çıkarmasıyla dış şok eklendi.
➔Yabancı yatırımcılar Türkiye varlıklarını satıp çıkmaya başladı.
➔Bu durum döviz kurunda önce bir sıçramaya yol açsa da, faiz artırımı ve yüklü döviz satışı yoluyla kısmı normalleşme sağlandı.
➔ Şimdi bir ayın sonunda dolar ve eurodan oluşan kur sepeti yüzde 6 arttı ve döviz rezervlerinde 44 milyar doları bulan azalmaya yol açtı.
➔Kurdaki artış enflasyonist bekleyişleri de bozdu. Geriye dönüp baktığımızda çifte şokun yarattığı ortamda müdahalenin boyutu çok büyük. Hem beklentilerin düzeltilmesi hem de kaybedilen rezervlerin kısmen de olsa yerine konması gerekiyor.
➔Bu nedenlerle aralık ayından beri son üç toplantısında faiz indirimine giden ve toplamda 7.5 puanlık düşüş sağlayan Merkez Bankası dün politika faizini 3.5 artırdı. Üç aylık toplam indiriminin yarısını geri aldı.
3.5 PUANLIK ARTIŞ FİİLİYATIN RESMİLEŞMİŞ HALİ
➔Gerçi 19 Mart sonrası hemen bir haftalık politika faizini bir kenara koymuş ve gecelik faizleri 3 puan artırarak fonlamayı buradan yapmıştı. Böylece fiili faiz oranını yüzde 46’ya çıkartmıştı. Bu da epeyce işe yaramıştı.
➔11 Nisan itibariyle son dört haftada üç aylık TL mevduat faizi 4.7 puan yükselerek yüzde 54.6’ya çıktı.
➔KMH ve kurumsal kredi kartı hariç TL ticari kredi faizi de aynı dönemde 4.5 puan artışla yüzde 54.85’e yükseldi.
➔Yine aynı tarihler itibariyle 2 yıllık gösterge hazine faizindeki artış 9.7 puan oldu ve yüzde 44.96’ya çıktı. 10 tahvil faizi de 5.2 puanlık yükselişte yüzde 31.61’e........
© Habertürk
