İthalat artışı neyin nesi?
Hafta başında açıklanan ocak ayı öncü veriler gösterdi ki, dış ticarette son aylarda belli bir bozulma var. Gerçi ihracatta artış var ama daha büyük kalem olan ithalatta da artış olunca dış ticaret açığı yükselmeye başladı.
➔Bitişikte yer alan tablolardan izlenebileceği gibi dış ticaret verilerindeki düzelme Ekim 2024 ayına kadar sürdü. Bu ayda dış ticaret açığı 6 milyar doların altındaydı.
➔Kasım ayı ile birlikte aylık dış ticaret açıkları 7.5 milyar doların üzerine çıktı.
➔Ekim itibariyle son üç ayın ortalama dış ticaret açığı 5.3 milyar dolar iken, kasım, aralık ve ocak aylarını kapsayan son üç ayın ortalama açığı 7.9 milyar dolar. Üçer aylık iki ayrı dönemin açık artışı yüzde 49 oranında. Bozulma da burada.
➔Mesela ocak ayında ihracat yüzde 5.8 artarken ithalat artışı yüzde 10.2’yi buldu. İthalat kalemi daha büyük olduğundan aylık vadeye düşen açık da büyüyor.
➔İhracatı içinde bulunduğumuz dünya koşullarında artırmak zor. Hatta izlenen politikalar sonucu ortaya çıkan kurların düzeyinde ihracatın düşmemesi bir başarı.
İTHALATTA KÜÇÜK KÜÇÜK AMA YAYGIN ARTIŞ
➔Bu durumda ithalat rakamlarına dikkatle bakmak gerekiyor.
➔Ocak ayı verilerinden ithalat kalemlerinde neyin arttığına baktığımızda ortada bir büyük kalem yok. Küçük küçük ama birçok kalemi kapsayan artışlar var.
➔Bunlardan biri kıymetli veya yarı kıymetli taşlar ki altını kapsıyor, yüzde 25 artmasına karşılık bunun parasal karşılığı 300 milyon dolar kadar.
➔Eczacılık ürünlerinde yüzde 93’lük artış var ama bunun parasal tutarı 350 milyon dolar. Yüzde 149 artan canlı hayvan ithalatında büyüme 133 milyon dolar.
➔Otomobil ithalatındaki artış sadece 110 milyon dolar. Elektrikli makine ve cihazlardaki artış da 214 milyon dolar.
➔Büyük ithalat kalemi olarak enerjide yüzde 1.3, kazanlar ve makinalarda yüzde 1.9, demir çelikte yüzde 2.2 azalma gerçekleşti.
➔Artışlar sınırlı ama pek çok kalemi kapsayınca aylık bazda yüzde 10.2 artış meydana geliyor.
➔Küçük küçük ve fasıllara yaygın bir ithalat........
© Habertürk
