menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eşi görülmemiş kazancın enflasyona etkisi

47 0
10.02.2025

Sıkı para politikası uygulanmasına, faizlerin 22 yıl sonra yüzde 50’ye çıkarılmasına, krediler üzerinde çok ciddi kısıtlamalar konulmasına hatta asgari ücret zammının yüzde 30’da tutulmasına karşılık ocak ayında yine enflasyon sıçradı ve yüzde 5.03 oldu. 2024 yılına ait enflasyon hedefinin tutturulamaması üzerine Merkez Bankası hükümete açık bir mektup yazarak nedenini açıkladı. Cuma günü Merkez Bankası açıkladığı Enflasyon Raporu’nda önemli bir konuya parmak bastı.

➔Konu sıkı para politikasının enflasyon üzerinde etkisinin neden sınırlı kaldığını açıklıyor. Çünkü hanehalkı tasarruflarının önemli bölümü finansal araçlar üzerinden değil, yani para politikasının ancak dolaylı etkisi altında.

ALTINDA 311 MİLYAR DOLAR YATIYOR

➔Merkez Bankası diyor ki, 2024 yılının üçüncü çeyrek sonunda mevduat, döviz mevduatı, tahviller, hisse senetleri ve diğer menkul kıymetler olmak üzere finansal varlıkların toplamı 505 milyar dolar. Bunun milli gelire oranı yüzde 40 civarında ve uzun vadeli eğilimine yakın.

➔Merkez Bankası’nın para politikası yoluyla etkili olduğu kısım bu.

➔Ancak Türkiye önemli altın yatırımı yapan bir ülke. Bu altınların çok azı finansal sisteme geliyor. Yani para politikasının etkisi dışında kalıyor.

➔Merkez Bankası yastık altı tabir edilen toplam altın stokunun piyasa değerini 311 milyar dolar buldu.

➔Hesap 1984 yılı sonrasında yapılan net ithalatı ile üretilen altını kapsıyor. O tarih öncesinde de insanların yastık altı altını olduğunu kabul edersek stokun daha az olmadığı hatta daha fazla olduğu bir gerçek.

KİRALIK KONUTLAR 700 MİLYAR DOLAR

➔Merkez Bankası ayrıca ilk kez kiraya verilen konutların toplam değerini hesapladı. Yaklaşık 7.1 milyon kiradaki konutun değerini 701 milyar dolar olarak buldu.

➔Rakamlar 100 metrekare büyüklükteki ortalama konutlar için hesaplandı. TÜİK hesapları 7.1 milyon kiracı olduğunu gösteriyor. Her biri için 100 bin dolarlık konut fiyatı hesabı üzerinden 700 milyar dolarlık bir servet ortaya çıkıyor.

➔Yani tasarruflar açısından turpun büyüğü öyle finansal varlıklar da değil. Hanehalkı finans dışı varlıklara ve özellikle konut ve konut dışı gayrimenkule yöneliyor. Ancak arsa, arazi ve tarlada fiyat standardı olmadığından istatistik de üretilemiyor.

➔Tek başına........

© Habertürk