Büyüme düşük, ithalat niye yüksek?
Dün Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan şubat ayı verileri ithalatın ve dış ticaret açığının artmakta olduğunu gösterdi. İhracat ise şubat ayında yüzde 1.5 gerilmesine karşılık yılın iki ayında yüzde 2.1, son bir yılda da yüzde 1.5 artış kaydetti.
➔Ancak ithalat şubat ayında yüzde 3.8 ve yılın iki ayında yüzde 6.6 artınca dış ticaret açığındaki büyüme yüzde 20’yi aştı. İki aylık açık 16.7 milyar dolarla yüzde 21.2 büyüdü.
➔Açıktaki büyüme iki yanlı. İlkinde ihracatın çok sınırlı artması etkili. Son bir yıllık ihracat 262.6 milyar dolarla sadece yüzde 1.5 artış kaydetti.
➔Açığın büyümesinin ikinci tarafında yer alan ithalat artışı ise hem daha yüksek oranlı hem de büyük tutarlı olması nedeniyle daha etkili.
➔Ekonomik büyümenin dezenflasyon programı nedeniyle yüzde 3.2’ye kadar yavaşlamasına karşılık ithalatın yüzde 6.6 artışı bize yeni gelişmeleri işaret ediyor.
➔Üstelik bu artış aramalı ve tüketim malı ithalatından kaynaklanıyor. Nitekim iki aylık sürede yatırım malları ithalatı yüzde 10.6 gerilerken hammadde ve ara malları ithalatı yüzde 9.7, tüketim malları ithalatı yüzde 8.6 yükseldi. Geçen yılın iki ayında 54 milyar dolar olan ithalat bu yıl 57.6 milyar dolara çıktı.
ALTIN İTHALATI C ARTTI
➔İthalatı neyin yükselttiğine baktığımızda ise yaygın bir fasıl grubu söz konusu. En dikkat çekici kalem yine altın. İki aylık altın ithalatı 2.9’dan 4.2 milyar dolara çıkarak yüzde 43 arttı.
➔Bu artışta yurda kaçak yollarla altın girmesi ve mücevherat ithalatının kabarması, bunun da tüketim ithalatı yüksek göstermesi üzerine ithalat kotaları artırıldı. Bir anlamda gerçek altın ithalatı resmileşmeye başladı.
➔İki ayda 4 milyar doları aşan ithalatın aynı hızda........
© Habertürk
