Alışveriş niye dışarıya kayıyor?
Son yazımda ödemeler dengesi mart ayı verilerinden yola çıkarak iki kritik gelişmeye dikkat çekmiştim. Biri yurtiçi yerleşiklerin yurtdışındaki gayrimenkul yatırımlarının yabancıların Türkiye’deki yatırımlarını geçmesiydi.
Diğeri yılın ilk çeyreğinde turizm giderlerinin yüzde 37 artışla hızla yükseldiğiydi. Hem dışarıya giden sayısı hem de dışarıda harcama tutarı yükseliyor.
Yurtdışına çıkan yerleşiklerin alışveriş harcamaları artarken yurtiçinde turistik alışverişin hız kesiyor. Oldukça düşündürücü ve zor bir durumla karşı karşıyayız.
Son günlerde AVM işletmecileri ile perakendeciler arasındaki ciroyu kaçırma, kira artışları ve ortak gider konusundaki tartışmaların gündeme gelmesi ne kadar anlamlı bilmiyorum ama her iki tarafı da büyük bir tehlikenin beklediği açık.
YERLİLER DIŞARIDAN ALIMI ARTIRIYOR
➔ Çünkü perakendeciler olsun, AVM sahipleri ve işletmecileri olsun her tarafı ilgilendirecek gelişme turistik alışverişin giderek azalması ve bunun bir eğilime dönüşmesidir.
➔ Turistik alışverişle kastımız hem yabancıların yurtiçinde alışverişinin dolar bazında düşmesi, hem de yerleşiklerin yurtdışı seyahatlerinde giderek daha fazla alışveriş yapmasıdır.
➔ Özetle Türkiye hem turiste hem de yurtdışına çıkma imkanı olan yerlilere daha pahalı geliyor.
➔ Alışverişin giderek dışarıya kaydığını iki ana veriden çıkartıyoruz.
➔ Biri kredi kartları harcamalarından, diğeri de vergi iadelerinden.
➔ Bankalararası Kart Merkezi kart kullanımlarını yerli-yabancı yanında, alışveriş-nakit diye ayrım yaparak izliyor. Doğaldır ki alışverişin içine nakit çekme dışındaki tüm ödemeler giriyor.
➔ Verilere göre yılın ilk çeyreğinde yerli kredi kartlarının yurtdışı kullanım tutarı 3........
© Habertürk
