Abdullah Öcalan ve PKK’dan ne anlarız?
Köşe yazımda iki kısaltma kullanacağım: “Demokratik Toplum Manifestosu” (DTM); “Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosunu” (KDYM).
PKK, birkaç gün sonra (yazı yayımlandığı gün), sembolik silah bırakma seremonisini teatral vaziyette başlatacağını ilan etti. Yakın zamanda servis edeceği gösteri için kimileri şimdiden Süleymaniye’ye doğru yola koyuldu. “Umarım hayırlı olur” diyelim. PKK’nin bu duyurusu ardından halkla ilişkiler (PR) çalışmaları ivme kazanmışken Abdullah Öcalan’ın bir açıklaması daha servis edildi. Yaklaşık 7 dk’lık prompter (dijital suflör içeren) video kaydını birkaç defa seyrettim, dinledim. Anlaşılan o ki Öcalan’ın son metni, tamamen örgütüne yönelik bir içerik barındırıyor. Gelin, metin analizini birlikte yapmaya çalışalım ve Öcalan’ın temellendirdiği (artık ret edilemez) sürecin söylem kodlarını deşifre edelim.
Şu husus, başta önemlidir: Öcalan, genelde bize (merak etmediyseniz ve ideolojik alanda değilseniz) aşina gelmeyen; fakat örgüt tarihinde bölücü kadronun öğrenmek için yıllarını verdiği kimi temel kavramı ve (kendince) ideolojik-tarihi olguları vurgulayarak ileti kodluyor, süreci de böyle yönetiyor. Bunu ipti anlamak, maksadı bilmek adına çok önemlidir.
O hâlde biraz açalım; önemli olan nedir?
Öcalan’ın son metninde “Demokratik Toplum Manifestosu” (DTM) başlığıyla kamuoyuna duyurduğu ve kendine mâl ettiği çağrı “Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosunu” (KDYM) ikame edici, tarihî bir çıkış olarak Öcalan’ın ve dolayısıyla örgütünün en önemsediği konudur. Öcalan’a göre KDYM’den DTM’ye geçişin bağlamı; inkârın bitmesi, varlığın (Kürtlük olarak) tanınması. “Devlet bunu görmüştür” diyerek, Sn. Bahçeli’nin ismini zikreden Öcalan, dolaylı olarak örgütüne “amaç da bu değil miydi” demek istiyor.
Pekiyi PKK’nin kuruluş esasını çerçeveleyen, onu var eden programı “Kürdistan Devriminin Yolu Manifestosu”, kısaca KDYM nedir?
Nerdeyse 50 yıllık PKK tarihinin kanlı yolu, yine bizi 1975 ila 1978 arası, Türkiye’nin çalkantılı yıllarına götürür. PKK hakkında argüman edilmiş bilgi ve referanslar, örgüt sürecinin başlangıcını Lice, Fis köyünde toplanmış PKK kurucularının aldığı kararlar ile temellendiriyor ve öylelikle örgüte miat sayılıyor. KDYM’nin kaleme alınmasında Latif Tepe, Duran Kalkan, Hayri Durmuş, Kesire Yıldırım ve bilhassa Mazlum Doğan gibi kurucu örgüt mensuplarının adı zikredilir. PKK tarihinde yer etmiş bu isimlerden kimi Diyarbakır Cezaevin’de kendini yakmış, kimi Öcalan tarafından tasfiye edilmiş,........
© Habererk
