menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ABD’nin İran Politikası ve Türkiye

10 40
11.02.2025

Trump’ın ilk imzaladığı kararnamelerden biri İran’a uygulanan ambargonun ağırlaştırılmasıyla ilgiliydi. ABD’nin amacı İran’ı masaya çekerek büyük tavizler almak. Tahran’ın Şii Hilalinden ve nükleer silah üretimi çalışmalarından vaz geçmesi, Suudi Arabistan ve İsrail’le normalleşmesi, Gazze, Yemen ve Irak’ta yapılacaklara tepkisiz kalması gibi tavizler. Tahran bu tavizleri verirse ambargo uygulanmaz veya başlamışsa da durdurulur. Ama muhafazakarların bu tavizleri içlerine sindirmeleri ve kabullenmeleri mümkün değil. Bu nedenle ABD’ye istediği tavizler verilirse rejimin sahipleri arasında bir güç savaşı başlar. Bu savaş her durumda rejimi zayıflatır.

Beyaz Saray istediği tavizleri alamazsa, şartları ağırlaştırılmış ambargo vasıtasıyla İran’ın petrol ve gaz ihracatını sıfırlamayı hedefliyor. Bu mümkün mü? Sadece ambargo uygulayarak mümkün değil. Zira İran’ın majör petrol müşterisi Çin. Pekin, Beyaz Saray istiyor diye İran’dan petrol almaktan vaz geçmez. Ama Hindistan, Pakistan ve Fransa gibi büyük müşteriler vazgeçebilirler. İran’la SWOT anlaşmalarıyla petrol ve gaz değiş tokuşu yapan Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan bu yöntemi terk edebilir. Sadece bunların olması bile ekonomik krizde olan ve vatandaşlarını ısıtamayan İran’ın iflas etmesi demek.

İran’ın doğalgazda en büyük müşterisi Türkiye. ABD’nin bu konuda nasıl davranacağı henüz müphem. Beyaz Saray eğer Ankara’ya da baskı yaparsa İran’daki kriz daha da büyür. ABD-İsrail planına göre ambargo ağırlaştıkça ve uzadıkça halkın hoşnutsuzluğu giderek artacak ve protesto gösterileri başlayacak. Gösteriler istihbarat örgütlerinin de yardımıyla isyana dönüşecek ve rejim devrilecek.

Eğer ambargo........

© Habererk