menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çıfıt

18 0
21.01.2025

Ecdadımız, hiddetlenince Yahudi’ye "Çıfıt!" derdi. Aslı "çufut" olan bu aşağılayıcı kelime, hilebâz, dolandırıcı, düzenbaz, sahtekâr, ahlâksız, yalancı … gibi anlamlara geliyor. Cihan Devleti Osmanlı Türkiye’sinde Türkçe, tek bir kelimeyle bu kadar mânâ ifâde edilebiliyordu. Kudret, kılıcın korkusuzluğu gibi dilin zenginliğini de şart koşar.

Öfke ânında "Çıfıt" diye hakaret edilen Yahudi, işinde-gücünde insanlar değildi. Onlarla "Küldürdaşımız" olarak asırlarca aynı topraklarda yaşadık:

Üzeyir Garih, mevzubahis ırktan Türk vatandaşı bir iş adamıydı. “Entellektüel Boyut” TV programında konuğum olduğu gibi aynı kahvaltı sofrasını, aynı fotoğraf karesini paylaştık. Şahsıma imzaladığı kitabı, el’an kütüphanemdedir.

Namuslu Yahudiler, bugün de "Siyonist" diye öfke duyulan soykırımcı Çıfıt zalimlerden farklılar. Zaman zaman protestolarını görüyoruz. Dünyadaki Yahudi sayısı 13 milyonun üzerindedir. Onların 6 milyona yakını İsrail’de yaşıyor. Vaziyete bakılırsa bir kimsenin zulüm görmesinden rahatsız olan Yahudiler, 13 küsur milyonun olsa olsa küçük bir yüzdesini teşkil eder.

Yahudiler, 1948’de İsrail’in devletleşmesinden önce ve devletleşmesinden sonra üç kavrama tutundular:

Antisemitizm, Siyonizm, Holokost…

Antisemitizm, çok eski çağlardan bu yana Yahudilere karşı din, ırk, ekonomi gibi çok yönlü olarak duyulan nefret ve düşmanlık demektir.

Siyonizm, Yahudilerin Filistin toprakları üzerinde devlet kurma ve kurduktan sonra da genişleme ideolojisidir. 19. Asrın sonlarında Avrupa’da hız kazanan antisemitizme karşı gelişmiştir. Siyonizm ideolojisinin fikrî kurucusu olarak Avusturya/Macaristanlı gazeteci Theodor Herzl kabul edilir. Der Judenstaat, Yahudi devleti adıyla 1896’da yayınladığı kitapta konuya dair fikirlerini........

© Haber7