Bir milat olarak 2008
Türkiye’de gündelik yaşamı “2008 öncesi ve sonrası” diye ikiye ayırabiliriz. Çünkü 2008’de 4207 sayılı yasada bazı revizyonlar yapıldı ve günlük yaşamımızda çok büyük bir değişim meydana geldi.
Ne midir 4207? Tütün ürünlerinin zararlarının önlemesi ve kontrolüne dair kanun. Halk arasındaki adı ile “sigara ile mücadele yasası”.
Aslında 1996 yılında çıkarılmış. Ama sigara şirketi lobilerinin baskısı ve devletin tütün ürünlerinden gelir beklentisi, yasayı gerçek bir mücadele için yetersiz, genel geçer maddelerle doldurmuş.
Aynı lobiler, 2008 yılında da devreye giriyorlar. O günlerde yasanın bazı maddeleri çıkmasın diye nasıl mücadele verdiklerini, kimlerle ne gibi ortaklıklar kurduklarını, o dönem Ak Parti içinde yer alan kimi isimleri nasıl “kafaladıklarını” çok iyi biliyorum.
Bir tütün şirketinin üst düzey yöneticisinin, -dönemin başbakanı Erdoğan’ı kast ederek- “akıl alır gibi değil, adamın elinden gelse kapılarımıza kilit vuracak” dediğini hatırlıyorum.
Gerçekten de Erdoğan siyasi ve ekonomik baskılara pes etmedi için 2008 yılında dünyanın en ileri sigara ile mücadele yasasına sahip olduk.
Yasayı engellemeye güçleri yetmeyenler, bu sefer konuyu bir “özgürlük” sorunu gibi gösterip halkı kışkırtmayı, sivil itaatsizlik eylemleri organize ettirmeyi denediler.
Memleketimizin yarım akıllı muhalifleri, sigara içmenin özgürlüğü için akılları sıra eylemler yaptılar, yasak deldiler… Sigara yasaklarına yönelik eylemler, belki de Türkiye’nin ilk akıl dışı muhalif eylemleridir. “Erdoğan, kapalı mekanda çocuğumu sigara dumanı ile zehirlememe........© Haber7
