Türkiye Suriye'de neyi doğru yaptı? İsrail Gazze'de neyi yanlış yapıyor?
Strateji temelde üç aşamadan oluşur. Hamle öncesi araştırma, hamle sonrası olacak etkileri düşünmek ve hamleyi doğru zamanda yapmak. Önümüzde iki örnek var. Biri başarılı Suriye örneği. diğeri uzun vadede yeni çatışmalar doğuracak Gazze.
ÇATIŞMANIN ÖNÜNE GEÇMEK DOĞRU HAMLEYDİ
Türkiye iç savaşın başından bu yana mazlumların yanında olan bir ülke konumundaydı. Demokratik talepleri olan muhalifleri destekledi. Akdeniz'e ulaştırılması planlanan SDG koridorunu sona erdirdi. Tüm bunlar yaşanırken herkesin aklındaki soru devrik Baas rejimiyle, Türkiye arasında topyekün bir savaş çıkıp çıkmayacağı üzerineydi.
Türkiye için savaş kazançlı değildi. Çünkü iyi ilişkiler yürüttüğü Rusya, denge politikasıyla yaklaştığı İran, Irak'ta güçlü bir konuma sahip olan Haşdi Şabi ve bölgedeki terör örgütleri Ankara'nın karşısında konumlanmıştı. Türkiye'nin böyle bir savaşa askeri gücü yetebilirdi belki ama hem ciddi kayıplar verilebilirdi hem de ekonomik anlamda büyük bir zarar yaşanabilirdi.
Tüm bu haklı gerekçelerle Türkiye, Suriye'ye savaş ilan etmedi. Rejimin de Türkiye'ye savaş açacak bir askeri gücü bulunmuyordu. Müttefiklerini de buna ikna edemezdi çünkü İran, Rusya ve Türkiye arasında farklı coğrafyalarda işbirliği ve diplomasi devam ediyordu.
Ankara bu anlamda iyi niyetini göstermek için, Suriye'de yönetim değişikliğinden birkaç hafta önce rejimle görüşme olabileceğini açıkladı. Ancak sahayı doğru okuyamayan Esed yönetimi masaya oturmayı reddetti. Terör örgütlerinin varlığını hiçe saydı ve düşmanca tavrını sürdürdü. Bunun üzerine, Halep'e........
© Haber7
