menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TARIMDA DENETİMSİZLİĞİN FATURASI AĞIRLAŞIYOR

6 7
03.07.2025

Türkiye'de tarım sektöründe yıllardır kronikleşmiş olan denetimsizlik, bilinçsiz üretim ve kontrolsüz zirai ilaç kullanımı, sonunda Avrupa kapılarından dönen tarım ürünleriyle tekrar tokat gibi yüzümüze çarptı. Son 45 günde Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'den gönderilen tam 54 farklı tarım ürününü “zehirli madde” ve “kanserojen kalıntı” nedeniyle geri gönderdi. Üstelik bu ürünlerin arasında fındıktan Antep fıstığına, kuru incirden tahine kadar ihracatın bel kemiğini oluşturan önemli kalemler var. Bu tablo, tarımın sadece iklimle ya da toprakla değil, sistemle, eğitimle ve devlet denetimiyle şekillendiğini bize bir kez daha hatırlatıyor.
GÖRÜNEN O Kİ KÂĞITTAKİ YÖNETMELİKLER, TARLADAKİ GERÇEĞE ULAŞAMIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı, 7 Ocak 2025'te bir yönetmelik yayımlayarak pestisit kalıntı sınırlarını AB ile uyumlu hale getirdi. Bu hamle, Avrupa standartlarını yakalama açısından olumlu bir adımdı. Ancak sorun şu ki: kâğıt üzerinde yapılan düzenlemeler, sahadaki uygulamaya yansımıyor.
Üç ay içinde geçiş sağlanacak denilen bu yeni limitler, çiftçiye zamanında ulaştırılmadı, bilgilendirme eksik kaldı, en önemlisi de bu sürecin denetimi yapılmadı. Sonuç? Avrupa’nın sınır kapılarından geri dönen, üzerinde pestisit kalıntısı olan tarım ürünleri. Demek ki mesele sadece yasa çıkarmak değil; uygulamayı denetlemek, üreticiyi doğru şekilde bilgilendirmek ve süreci takip etmek.
KAÇAK İLAÇLARLA TARIM OLMAZ: UCUZUN BEDELİ AĞIR OLUYOR
Çiftçi cephesinde durum daha da çetrefilli. Mazot, gübre, tohum, ilaç... Tarımsal girdi maliyetleri her geçen gün........

© Haber Gündemim