menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

BÜTÇE 709 MİLYAR AÇIK VERDİ

9 1
03.07.2025

Türkiye ekonomisi 2025 yılına da sıkıntılı bir mali tabloda girdi. İlk beş aylık bütçe gerçekleşmelerine baktığımızda, devletin gelirleri hedefin oldukça altında kaldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ocak-mayıs döneminde toplam 4 trilyon 569 milyar lira gelir elde etti. Bu rakamın 4 trilyon lirası vergi gelirlerinden oluşsa da hükümetin yılbaşında belirlediği bütçe hedefiyle kıyaslandığında 709 milyar lira daha az gelir toplandığı görülüyor. Hedef gerçekleşme oranı ise sadece yüzde 87.
Bu tablo, sadece teknik bir mali veri değil. Aynı zamanda hepimizin hayatına doğrudan etki edecek yeni vergi düzenlemelerinin neden gündeme geldiğini de açıklıyor. Çünkü bu açık, bir yerden kapanmak zorunda. Ve çoğu zaman olduğu gibi o kaynak, yine vatandaşın cebi oluyor.
VERGİ GELİRİ ARTIYOR AMA YİNE DE YETMİYOR
Devletin kasasına giren paraya baktığımızda aslında geçen yıla göre ciddi bir artış var. Vergi gelirleri yüzde 46 oranında artmış. Ancak yüksek enflasyon, kamu harcamalarının ciddi şekilde şişmesi ve borç yükü nedeniyle bu artış bile açığı kapatmaya yetmemiş. Yani devlet geçen yıla göre daha fazla vergi topluyor ama bu, bütçeyi dengelemek için yeterli değil.
Bu noktada, hangi vergi kalemlerinin hedefi tutturduğu, hangilerininse sınıfta kaldığı önem kazanıyor. Vatandaşın günlük hayatını doğrudan etkileyen KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerde hedefin altında kalındı. Buna karşılık trafik cezaları, harçlar, motorlu taşıtlar vergisi ve kira vergisi gibi bazı kalemler beklentileri aşarak dikkat çekti. Özellikle trafik cezalarının yüzde 119 gibi yüksek bir oranda gerçekleşmesi, devletin cezalarla gelir artırmaya çalıştığını gösteriyor.
YENİ VERGİ KANUN TASARISI NEDEN GÜNDEMDE?
Meclis’e sunulan yeni vergi kanun tasarısının tam da bu döneme denk gelmesi tesadüf değil. Devletin kasasında ciddi bir açık var ve........

© Haber Gündemim