TÜRKİYE’DE ŞİRKET İFLASLARI
Küresel ekonomideki kırılganlık, finansmana erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek faiz politikaları, işletmeler üzerinde baskıyı artırırken Türkiye’de de durum pek farklı değil. Rapora göre Türkiye’de şirket iflasları bir yılda # oranında artarken, bu artış ülkeyi küresel ortalamanın üzerine taşıdı.
Bu tablo, artık sadece ekonomik bir zorluk değil; aynı zamanda üretimin daraldığı, istihdamın tehlikeye girdiği ve piyasada güven duygusunun ciddi biçimde sarsıldığı bir yapısal krizin işareti.
KÜRESEL EKONOMİDE ZİNCİRLEME KRİZ: HER SEKTÖR ETKİLENİYOR
47 ülkenin verilerinin analiz edildiği rapora göre, ülkelerin e’inde şirket iflaslarında artış yaşanmış durumda. Savaş ve ekonomik yıkımla mücadele eden Ukrayna, 6’lık oranla listenin zirvesinde yer aldı. Bu oran, şirketlerin sadece finansal değil, fiziksel varlığının da tehdit altında olduğunu gösteriyor.
Avrupa’daki tablo da iç açıcı değil: Almanya gibi üretim devi bir ülkede iflaslar " arttı. Bu oran, tedarik zincirinin belkemiği olan bir ülke için çok ciddi bir uyarı niteliğinde. İtalya’da , İspanya’da ise & oranında artış yaşandı. Bu ülkelerde yüksek enerji maliyetleri, azalan ihracat siparişleri ve faiz baskısı öne çıkıyor.
ABD'de 2023'teki y’luk büyük artışın ardından 2024’te %6’ya gerileme yaşansa da hala kriz devam ediyor. Çünkü yalnızca oranlar düşse de toplam iflas eden firma sayısı yüksek seyretmeye devam ediyor. ABD gibi finansal sistemin kalbi sayılan bir ülkede bile işler rayına oturmamışken, gelişmekte olan ülkelerdeki tabloyu tahmin etmek zor değil.
TÜRKİYE’DE İŞ DÜNYASI GÜN GÜN ERİYOR
Türkiye’de ise iflaslardaki #’lük artış yalnızca sayıların değil, sistemin alarm verdiğini gösteriyor. 2024........
© Haber Ege
