menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

KUT’ÜL AMARE ZAFERİNE İTHAFEN

9 1
17.04.2025

Biliyorum hepimiz günlerdir salgın haberlerini izlemekten pskolojimiz bozulacak duruma geldi.Bu yüzden başka konulara yönelmenin bizim Ruhi ve fiziki beden bütünlüğü için zaruri olduğunu düşünüyorum.Bu yüzden bu hafta ejdadımızın emparyalizme karşı kazandığı son zafer olan KUTÜL AMARE zaferinin 109. Yıl dönümünü idrak etmemiz nedeniyle bu konuyu işlemek istiyorum.57. Alay nasıl ‘Çanakkale geçilmez’ diyerek adını Türk tarihine yazdırdıysa, 44. Alay da ‘Kut’ül Amare geçilmez’ diyerek, Basra’ya çıkarma yapan İngilizlere tarihi bir yenilgi yaşattı. Onlar için o kadar büyük bir hezimetti ki 1781’de Yorktown’da İngiliz ordusunun Amerikan askerlerine teslim olmasından bu yana gerçekleşmiş en büyük esaretti. İngilizlerin Basra harekatında 6 general, 481 subay, 13 bin 300 er kayıtsız şartsız teslim oldu Osmanlı ordusuna. Ama ‘hezimet duygusu’ nedeniyle esir general Towsendi’nin Osmanlı nezaketiyle otomobille başkente getirilmesi bile 1 Temmuz 1916 tarihli İngiliz Daily Mail Gazetesi’nde “Kut kahramanı İstanbul’da” başlığıyla veriliyordu. Türkiye zaferini unutmuştu ama İngilizler bu hezimeti tarih boyunca hatırlayacaktı.

Zaferin 109. yılı kapsamında 29 Nisan’da başlayan kutlamalar, yıl boyunca üç dilde düzenlenecek toplantı ve belgesel gibi pek çok etkinlikle Türkiye ve dünyaya ‘Kut zaferi’ hatırlatılacak. Cumhurbaşkanlığı ve Kültür Bakanlığı himayesinde hazırlanan “Osmanlı’nın Unutulan Zaferi, Kut’ül Amare” kitabı da, bir zaferin arşivlerde unutulmuş belge ve fotoğraflarını ilk kez gün ışığına çıkaran önemli eserlerden biri. Belgeler, 4 ay 23 gün süren savaşı neredeyse gün gün, saat saat anlatmasıyla dikkat çekiyor.

Belgelerde dikkat çeken noktalardan biri, Osmanlı ordusunu oluşturan Türklerle birlikte bölgede yaşayan Araplar’ın vatanlarını........

© Günışığı Gazetesi