BAKALIM TUR REHBERİ NE DİYOR!
Defalarca düşüncelerimi, önerilerimi yazdım. Küçük pansumanlarla (kaldırımlara işgali kısmen meşrulaştırmalar olan sarı bantlar yapıldı. Ki, bu uygulama zaten kayyım dönemi eseriydi. Daha da genişledi.) yetinildi. Tur rehberinin metni devamında benim de kısa bir eklemem olacak; buyurun…
“Diyarbakırlıyım, on yıllık tur rehberliği deneyimim ve Kanada’da üç yıl turizm sektöründe çalıştım. Avrupa ‘da birçok ülkeyi gezme imkanı buldum. Ülkemizin başat turizm firmalarında çalışıp, ulusal tanıtım kokartına sahibim ve halen bağımsız tur rehberi olarak değişik bölgelerde görev yapan bir kardeşinizim…
Bölgeye yapılan GAP turunun bir durak noktası olan şehrimizde pratik alanda karşılaştığım sorunlar, gözlemler ve çözüm önerileri konusunda hasbihal ettiğimizde bizleri kısmen sevindiren durumlar ama gerekli önlemler alınmazsa gelecekte bizi çok olumsuz etkileyecek. Neredeyse son birkaç yıldır oldukça hareketlenen Diyarbakır turizmini bitirebilecek tehlikelere dair emareler üzerinde durdum.
Enseyi karartmadan olumlu yönlerle başlayalım istedim.
Otellerimizdeki konaklama durumuna dair; ilgi, alaka,temizlik, hizmet standardı bakımından rotadaki diğer şehirlere (Gaziantep, Şanlıurfa , Adıyaman ve Mardin) kıyasla görece olarak iyi durumda olduğumuzu belirterek başlayalım.
Yeme içme mekanlarındaki genel temizlik, hijyen, servis adabı güler yüzlü hizmet, Gaziantep’in biraz gerisinde ancak diğer illere göre daha olumlu noktada olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak; fahiş fiyat konusunda Gaziantep en ön sıralarda.
Kahramanmaraş merkezli depremden en fazla otellerin etkilendiği düşünülürse gece konaklamaları Adıyaman’dan şehrimize kaymış durumda. Depremin yaralarının sarılması yeni otellerin inşa edilmesi halinde Adıyaman kaybettiği gece konaklaması (Nemrut Dağı gün doğumu izleme etkinliği sebebiyle) yeniden kazanabilecektir.
Bu durumdan şehir otelciliğinin etkilenmemesi için turisti gece şehirde tutacak etkinliklerin yaratılması ve geliştirilmesi gerekmektedir.
Genel olarak ülkenin ‘’temayüllerine‘’ göre tur firmalarının ekstra olarak nitelendirilen bu gece etkinliklerinden önemli kazançlar elde ettiğinden gece konaklamalarını bu şehirlerde yapmayı tercih etmektedirler. Örneğin Şanlıurfa da yapılan gece konaklamalarının en önemli sebebini ‘’Sıra Gecesi’’ etkinliği oluşturmakta bu etkinlik tur firmalarına, işletmelere ve otellere önemli bir kazanç kapısı sağlamaktadır.
Diyarbakır ilimizde şehirle özdeş bu tür gece etkinliklerinin olmaması gece konaklamasını Şanlıurfa veya Mardin’e kaydırmalarına sebep olmaktadır. Bunu sağlamak üzere ilimizin kültüründe de bulunan ‘’Velime Geceleri’’, On Gözlü Köprü’de Çayda Çıra etkinliği, Cemiloğlu Konağı ya da benzer suriçi mekanlarında bir yanı ile modern dans, diğer yanı ile erbane korosu eşliğinde dengbêj divanı gecesi, Bienal gibi etkinlikler zengin kültürümüzü ön plana çıkaracaktır.
Diğer şehirlere göre daha nitelikli ve kâr odaklı yapılmayacak bu tür etkinlikler şehrin gecesini gündüzünden daha renkli........
© Güneydoğu Ekspres
