menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sahte İçki Sorunu Bilerek mi Önlenmiyor?

10 16
10.02.2025

Haksızlığa uğradığımızda avukat, yemek yiyeceğimizde gıda mühendisi, hasta olduğumuzda doktor, taşınacağımızda inşaat mühendisi, deprem olduğunda arama kurtarma görevlisi olmamız bekleniyor. AKP iktidarı, sorumluluklarını bize yüklemeyi çok seviyor.

Bunun arkasında başka amaçlar var. Sahte içki de bunlardan biri. Gıda politikaları üretmek ve sağlığımızı korumak, onlar için önemsiz.

Avrupa’nın en az içki tüketen ülkesinde yaşıyoruz. 15 yaş ve üzeri nüfusta kişi başı tüketilen saf etil alkol miktarında Avrupa ortalaması 10.5 litre. En fazla içki tüketen Avrupa ülkesinde bu oran 13 litre civarında. Türkiye’de ise sadece 1.5 litre.

Dünyada da en az içki tüketen ülkelerden birinde yaşıyoruz. 190 ülke arasında sonlardayız. Ama burada aşırı içki tüketimi olduğu yönünde bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Trafik kazaları ve şiddet olayları genellikle içki tüketimine bağlanıyor. Gezi Direnişi bile sonunda alkole bağlanarak itibarsızlaştırılmak istendi. "İki ayyaş" çıkışını da unutmuyoruz.

Oysa içki bu ülkede yasal. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Tütün ve Alkol" adında bir daire başkanlığı var. Görevi, içkilerin güvenirliği ve denetimi olan kamu personelleri çalışıyor. Devletin sorumluluğu sadece bizi bilinçlendirmek olmalı. Yasal çerçevede ne yiyeceğime ve ne içeceğime kendimiz karar verebilmeliyiz.

Bir vali, basın açıklamasında “İçkiden uzak duralım, içki zararlı bir madde” diyemez. Kamu personelinin temel görevi, yasal bir ürünün güvenilir ve kaliteli olmasını sağlamak. Besin içeriği dengesiz, kalitesi düşük, gıda güvenliği ilkeleri ihlal edilmiş gıdalarla beslenmemiz -gıda........

© Gerçek Gündem