menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şahinbey

14 15
yesterday

Şehirlerimizin kurtuluşunda öne çıkan bazı kahramanlar söz konusudur. Örneğin; Adapazarı Kaymakamı Tahir Bey, Kuvayı Milliye Milis liderlerinden Recep Reis Bey (İpsiz Recep), Milli Aydın Alayı Milis Albayı Yörük Ali Efe’dir. Yine Gördesli Makbule Hanım, Antepli Şahin Bey (Mehmed Said), Molla Mehmet Karayılan, Kurtuluş Savaşı Kahramanlarından Nezahat Onbaşı, Kara Fatma, Erzurum'da Nene Hatun gibi şahsiyetler unutulamaz. Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam, Kastamonulu Şerife Bacı, Çukurova’da Saim Bey, Doğan Bey, Arap Ali, Gamalı Fatma, Gizzik Duran gibi isimlerden de bahsedebiliriz. Şehir şehir yazacak olsak yüzlerce vatan müdafaasında can vermiş kahraman şehitlerimiz var cümlesine rabbimiz rahmet eylesin. Mekânları ali olsun.

“Şahin Bey” romanı, Gaziantep'in Kurtuluş destanı olarak bilip okuduğumuz eserlerden biridir. Rahmetle andığım kıymetli kalem Sinan Yıldız’ın kitabının kapağına şu ibare konulmuş: “Düşman, cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez”. Asıl adı Mehmet Sait olan Şahin Bey, Fransız işgal kuvvetlerine erzak taşıyan yüz elli araçlık konvoyu bozguna uğratarak Antep’in kurtuluş mücadelesini başlatmış ve şu ifadeyi kullanmıştır; "Hürriyet için ölüme atılmak bize, ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir".

Şahin Bey Ağıtında şöyle ifade ediliyor;

“Şahin’i sorarsan otuz yaşında,

Süngüyle delindi köprübaşında,

Çeteler toplanmış, ağlar başında,

Uyan Şahin uyan, gör neler oldu!

Sevgili Ayıntap’a Fransız doldu…”

Yine Sinan Yıldız’ın romanlarından biri de “Karayılan” romanıdır. Bahse konu olan Karayılan Molla Mehmed Karayılan’dır. “Ülkesini Savunan Kahraman” olarak okuyucuya ulaşmıştır. Baştan başa bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşımız’ın gazi şehri Antep denilince ilk akla gelen isimlerden biri de Karayılan’dır. Asıl adı Mehmet olan bu yiğit ve mert beyin hikâyesi dillerden düşmemiş, kuşaktan kuşağa anlatılagelmiştir. Usta yazar Sinan Yıldız, bu kahramanın ailesi ve silah arkadaşlarıyla görüşerek, yıllar süren titiz bir araştırma neticesinde romanı tamamlayarak okuyucuya ulaştırmıştır. Bu kitap ülkesini savunan bir kahramanın, Karayılan’ın gerçek hikâyesidir. Tarsuslu olan Sinan Yıldız, “Ashabı Kehf (Yedi Uyurlar), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin, Kalemimin Yazdığı Şiirli Yolculuk” gibi eserlerinde sahibidir.

Rahmetle yâd ediyorum. Karayılan için şu dörtlük uygun olur kanaatindeyim;

“Ben bu topraklarda can bulmuşam!

Oğlunuz oğlum ola, kızınız kızım!

Uğrunuza yemin etmişem.........

© Gazete Damga


Get it on Google Play