Almanya’da koalisyon ve hidrojen
Avrupa Birliğinin RepowerEU kararı, 2030’a dek 10 milyon ton yeşil hidrojen üretimini öngörüyordu.
Kısa sürede revize edip 10 milyon ton da ithal edeceğiz dediler. Çünkü Rusya – Ukrayna savaşı ile enerji arz güvenliği sorunu zirve yapmıştı. Putin, AB’nin restini görmüş, doğal gaz vermez olmuştu.
Dönemin Alman Ekonomi bakan Haebeck, “Rusya’ya bağımlı olduğumuzu biliyorduk, bu kadar bağımlı olduğumuzu bilmiyorduk” diyerek resmi netleştirmişti.
Haebeck ve partisi Almanya’da seçimleri kaybetti. Yeşiller gitti, yerine üçlü koalisyon geldi.
Koalisyonun üç bacağı (CDU, SPD ve CSU), hükümet kuruluşu sırasında, enerji ve hidrojen ile ilgili konuları da başlıklar arasına almıştı ve bakın uzlaşma hangi cümleler ile oluştu:
Hidrojen Stratejik Bir Teknolojidir
*Rekabetçi enerji maliyetleri ve endüstriyel elektrik fiyatları:
Kilovat saat başına en az 5 sentlik hızlı bir indirim sağlamak amacıyla ilk adım olarak herkes için elektrik vergisini Avrupa Birliği'nin izin verdiği minimum seviyeye indirmek ve iletim şebekesi ücretlerini yarıya düşürmek! Koalisyonun enerji ile ilgili ilk hedefi.
*Elektrik fiyatı telafi düzenlemeleri genişletilecek:
Elektrik fiyatı telafisi sağlayan düzenlemeleri, enerji yoğunluğu yüksek diğer sektörlere de genişletmeyi ve telafi miktarlarını artırmak
*Enerji altyapısı genişletilecek:
Kalıcı olarak düşük ve öngörülebilir, uluslararası düzeyde rekabetçi enerji maliyetlerine ulaşmak için, enerji ağının gerekli genişlemesini hızlı, hedef odaklı ve maliyet etkin biçimde sürdürülecek.
*Enerji arzının artırılması:
Daha geniş bir enerji arzı, elektrik fiyatlarını stabilize edip azaltmaya hizmet edecektir. Bu amaçla, yedek güç santralleri artık sadece arz sıkıntılarını önlemek için değil, elektrik fiyatını stabilize etmek için de kullanılacak. Yenilenecek güç santrali stratejimiz kapsamında 2030 yılına kadar 20 GW’a kadar gazla çalışan güç santrallerinin inşasını teşvik hedefleniyor.
*Yenilenebilir enerji potansiyelinin tümü değerlendirilecek:
Güneş ve rüzgâr enerjisinin kararlı ve şebeke dostu biçimde genişletilmesine ek olarak, biyokütle, hidroelektrik, jeotermal enerji ve hidrojen gibi enerji depolama kapasiteleri genişletilecek.
Sonuç olarak, seçim döneminin hemen başında, sanayide kaçınılması zor olan karbon emisyonlarının tutulması ve depolanması (CCS) için gerekli olan yasal düzenlemeler paketi kabul edilecek.
Hidrojen ana şebekesi, Almanya genelindeki sanayi merkezlerini, özellikle ülkenin güney ve doğu bölgelerini de kapsayacak şekilde düzenlenecek.
İklim nötr ürünler için kota (iklim nötr çelik kotası, yeşil gaz kotası gibi) veya satın alma mevzuatı aracılığıyla piyasa temelli araçlarla öncü pazarlar........
© Gazete Damga
