Hvorfor bevares ikke Brukerombudet?
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
«Antallet saker til Brukerombudet har økt med 45 prosent fra 2020 til i dag. I fjor kom det inn i overkant av tusen saker til ombudet.
Selv om pågangen har økt, skal Brukerombudet nå kuttes fra 3,6 årsverk til 1. Kuttet vil gå utover de sårbare i kommunen.
Fredrikstad er blant kommunene med høyest barnefattigdom, og flere av tjenestene er allerede presset. Det kan bli dyrere for kommunen å kutte i Brukerombudet.»
Teksten er hentet fra en artikkel i fagtidsskriftet Fontene.
Bystyret har bestemt at alle innbyggere i Fredrikstad kommune som er mellom 18 og 75 år ikke skal ha rett på gratis juridisk hjelp via Brukerombudet.
Kommunestyret har vedtatt å kutte 2,6 årsverk fra Brukerombudet, noe som resulterer i at det kun er en ansatt igjen. Denne skal nå fokusere kun på brukere over 75 år. Brukerombudet blir omgjort til Eldreombudet.
For alle som ikke er kjent med hva et brukerombud er, så fungerer de kort sagt som et juridisk mellomledd for innbygger som trenger hjelp med sin dialog, eller kamp i forhold til juridiske saker knyttet mot det nasjonale lovverket.
For abonnenter.Les også
Bystyret: Sterke reaksjoner på nedleggelsen av Brukerombudet
SV, Ap, Pp, Bym, R, MDG og en uavhengig ville redde........
© Fredriksstad Blad
