Buluttaki yağmur, kapitalizmdeki savaş, Avrupa’daki silahlanma
19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başı arasında yaşayan, 31 Temmuz 1914’te bir milliyetçi tarafından katledilen Fransız sosyalist, Gazeteci, Siyasetçi Jean Jaures’in “Kapitalizm, bulutun yağmuru taşıdığı gibi, savaşı içinde taşır” sözü hem geçmişe hem de günümüze dair çok şeyi özetliyor.
20. yüzyılın başında gelişen modern silahlar ve hızlanan silahlanma daha Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasına yıllar kala savaşın geleceğini haber veriyordu. Dönemin komünistleri artan emperyalist rekabete ve ona bağlı gelişen silahlanmaya bakarak kapitalizmde savaşın kaçınılmaz olduğuna işaret ettiler ve halkları uyardılar.
Savaştan sonra da emperyalist rekabet sürdü ve silah sanayisi baş döndürücü bir şekilde gelişmeye ve büyümeye devam etti. Bu süreç yaklaşık 20 yıl sürdü ve 1939’de “ikinci büyük” savaşın başlamasına neden oldu. İnsanlık tarihi açısından çok kısa sayılabilecek bir aralıkta iki büyük savaşın yaşanması, tam da emperyalist rekabetin sertleşmesi, kapitalizmin gelişimi, silah endüstrisinin büyümesiyle bağlantılı. Üretilen metalar için yeni pazarlar, yeni pazarlar için “zor”un yani, üretilen silahların kullanılması gerekiyordu.
Emperyalist cepheleşme, silah üretim ve satışındaki rekor artış, bölgesel düzeyde yaşanan kanlı vekalet savaşlarının tümü bir yönüyle “büyük savaş” ön aşamasından geçtiğimizi gösteriyor.
Ve bu ön aşama, Ukrayna, Gazze ve İran’daki gelişmelerde de görülebileceği gibi, daha kanlı hale gelerek devam ediyor. Daha acımasız aşamalar adeta kaçınılmaz görünüyor. Bunun en önemli belirtisi ise silah sanayi kompleksinin adeta “altın çağı”nı yaşaması.
Ukrayna savaşıyla birlikte, silahlanma ve askeri harcamalar rekor düzeyde hızlanarak arttı. Özellikle Avrupa’da. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından dünyadaki silahlanmaya dair yayımlanan verilere göre, 2024’te dünya çapındaki askeri harcamalar toplamda 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Bu tüm zamanların en yüksek askeri harcaması demek. 2024’te bir önceki yıla göre askeri harcamaların yüzde 9.4 artması, emperyalist ülkelerin silahlanmaya ve silahlandırmaya devam........
© Evrensel
