menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Muhalefet nasıl bir Türkiye istiyor?

44 31
yesterday

Siyaset -biraz da- oyun teorisindeki gibidir. John von Neumann ve Oskar Morgenstern’den bahsedecek ya da Nash Dengesi’ni anlatacak değilim ama siyasetin de toplumsal sınıflar, kesimler, gruplar arasındaki stratejik etkileşime; farklı bir ifade ile bir politik kesimin (failin/öznenin) çıkar/tercihlerinin diğer oyuncuların hamleleriyle bağıntılı olmaları anlamında bir oyuna benzediğini söylemek de yanlış olmayacaktır. Karar alır ya da politik saflarımızı belirlerken geleceğe dair bir öngörüye sahip olmak, önümüzü görmek isteriz. Kararlarımızı da -diğer aktörlerin hareketlerini de dikkate alarak- bu öngörülerimiz etrafında örgütleriz.

Peki, bugün, toplumsal muhalefete ön ayak olan siyasî partiler -elbette sadece değil ama en başta da CHP- bu oyunda önümüze ne koyuyor, bize ne sunuyor? Bir politika (bilimi) kavramı olarak muhalefet, iktidara duyulan öfkenin siyasal yansıması mıdır yoksa istediğimiz sonuca bizi götürecek, mevcut durumdan ileri bir toplumsal yapıya ulaşmamıza imkân tanıyacak şekilde politik adımlarımızı atma, stratejik etkileşime girme sanatı mıdır? Sesinizi duyar gibiyim, bence de ikincisi.

Üstelik, unutmayalım ki, muhalefet etmeyi iktidara öfkeye, gitsin de nasıl giderse gitsinciliğe indirgemek o iktidarın bekasını garanti altına alacak en büyük stratejik hatalardan biridir. Bir iktidar -hele ki bir otoriter iktidar- sadece kendi gücüyle değil, aynı zamanda muhaliflerinin güçsüzlüğü ve stratejik hatalarıyla da oturur koltuğunda.

Muhalefetin güçsüzlüğü sadece sayısal bir sorun, bir azlık-çokluk, bir menşeviklik-bolşeviklik sorunu da değildir. Muhalefet iktidara nispetle sayıca az -menşevik- olana da denmez. Cebimize koyduğumuz iki temel kavramı bir kez daha vurgulamakta yarar var: Muhalefet, miktarla, nicelikle alâkalı olmadığı gibi, iktidara duyulan hasmâne tavırla da merbut değildir. Toplumdaki kemiyeti, sayısal ağırlığı her ne olursa olsun, muhalefet kendi dünya görüşünü, siyasal tasavvurunu/tahayyülünü/projesini kuvveden fiile geçirmek üzere mevcut iktidarı devralmak ister. Mevcut iktidarla rekabet bu bağlamda bir........

© Evrensel