menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir iş cinayetinin anatomisi: İşçi Serkan Temelci neden öldü?

23 1
20.04.2025

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin raporlarına göre AKP’li yıllarda 20’den fazla iş kolunda en az 33 bin iş cinayeti gerçekleşti. Türkiye kapitalizmi üretim stratejisi ve birikim modeliyle ülkeyi devasa bir işçi kabristanına dönüştürürken, üç çocuk babası olan 47 yaşındaki İşçi Serkan Temelci de burada defnedilen on binlerce işçiden biri oldu.

Ankara’da Özel Güven Hastanesine hizmet veren Elit Vale’de çalışan Serkan Temelci 7 Nisan günü fenalaşarak yere düştü. Ankara İSİG Meclisinin açıklamasına göre, ilk müdahalesinin yapıldığı Güven Hastanesinin acil servisinde kendisine ücret çıkartıldı. Tetkiklerin pahalı olduğunun söylenmesi üzerine “İşe yeni girdim, param yok” diyerek hastaneden çıkış yapmak zorunda kaldı. İmzası alınarak evine yollandı ancak yeniden fenalaşınca önce Mamak Devlet Hastanesine kaldırıldı, oradan da ameliyata alınmak üzere Etlik Şehir Hastanesine nakledildi. Geçirdiği beyin kanamasının ardından durumu ağırlaştı ve 8 Nisan günü hayatını kaybetti.

Serkan Temelci iki buçuk aylık işsizliğin ardından işe başladığı ilk gün öldü. Türkiye’nin başkentinde özel bir hastanenin önünde başlayan ölüm yolculuğu kamu hastanesinde sona erdi. Serkan Temelci’nin ölümü, sadece bir işçinin hayatının bir tahlil parası kadar kıymeti olmadığını göstermekle kalmadı, özel sektörün kontrolüne terk edilmiş sağlık sisteminin ölümcül boyutunu da gözler önüne serdi.

AKP’nin iktidarda olduğu 23 yılda en az 33 bin iş cinayeti gerçekleşirken, son 10 yılda yaşanan iş cinayeti sayısı 21 bini geçmiş durumda. İş cinayetlerinin 10 yıllık zaman diliminde yoğunlaşmasına yol açan konjonktürel ve organik nedenleri dönemselleştirerek inceleyebiliriz:

– Türkiye’deki en büyük işçi katliamı olan, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Maden Katliamı’nın yaşandığı 2014 yılında 1886 iş cinayeti,

– 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ve kanun hükmünde kararnamelerle ülkenin yönetildiği, grev yasaklarının ve kara listelerle işten çıkarmaların olağanlaştırıldığı 2016 yılında 1970, 2017 yılında 2 bin 6 iş cinayeti,

– Pandeminin başladığı, toplumsal izolasyon politikası uygulanırken........

© Evrensel