menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yüksek kâr elde edenler yatırımcısına kazandırdı

21 16
06.03.2025

BIST 100 Endeksi’ne dahil 11 şirket, sermayesinin 10 katından fazla kârlılığıyla güçlü yükselişler sergiledi. Performansıyla dikkat çeken bu şirketler ağırlıklı olarak otomotiv, havacılık ve bankacılık sektöründe yer alıyor.

BIST 100 Endeksi son dönemde dalgalanmalar gösterse de sermayesine göre kârlı şirketler yatırımcısına kazandırıyor. Söz konusu şirketlerin kârlılıkları sermayesinin 10 katına kadar ulaşırken getiriler de son beş yılda ortalama yüzde 1.932 oranında gerçekleşti.

Ege Endüstri, Ford Otosan ve THY, sermayelerinin 5 katından fazla net kâr açıklayarak dikkat çekti. Ege Endüstri, 3,15 milyon TL sermayeye karşılık 853 milyon TL net kâr ile ilk sırada yer aldı. Ford Otosan 38,8 milyar TL net kâr ile artış gerçekleştiren bir diğer firma oldu. Havacılık sektöründe THY, Pegasus ve TAV Havalimanları sermayelerine göre yüksek kâr açıklayan şirketler arasında bulunuyor.

Garanti Bankası ve Anadolu Sigorta, sermayelerinin 20 katına yaklaşan net kâr rakamlarıyla yatırımcılara büyük kazanç sağladı. Garanti Bankası 92 milyar TL net kâr açıklarken, Anadolu Sigorta 10,8 milyar TL kâr ile güçlü bir performans sergiledi. Bankacılık sektöründe Akbank, Yapı Kredi ve Vakıfbank da sermayelerine kıyasla yüksek net kâr açıkladı.

Son 5 yılda halka arz olan şirketlerden Mia Teknoloji, Astor Enerji ve LDR Turizm, sermayelerine oranla yüksek kâr açıklayan diğer şirketler oldu. Bu grupta sermayesine göre en yüksek kâr artışını TAB Gıda gerçekleştirdi.

Büyüme hissesi; yüksek getiri, geleceğe odaklanma, sermaye kazancı. Yüksek risk, yüksek volatilite, düşük temettü, ekonomik daralmada zorlanma.

Değer hissesi; düşük risk, temettü geliri, krizlere dayanıklılık, düşük volatilite. Düşük Büyüme, güven ve sabır gerekliliği, yanlış değerlendirme riski.

Para cezasını geri alması için başvuruda bulundu. Sonuç alamazsa yargı yoluna gidecek

BİM’in Rekabet Kurumu’nun verdiği para cezasına karşılık nasıl bir yol izleyeceği belli oldu mu? /Yücel Türkler

Yücel, Rekabet Kurumu’nun para cezaları, şirketlerin rekabet kurallarına uygun hareket etmemeleri halinde gündeme gelen yaptırımlardır. Ancak, bu cezaların uygulanma sürecinde hukuki itiraz hakları da bulunmaktadır. BİM’e Rekabet Kurumu 1,3 milyar TL’lik bir ceza kesti. Erken ödeme seçeneğiyle bu ceza 971,9 milyon TL’ye inmekte. BİM ise cezaya dayanak olan personelin şirket kararlarını etkilemeyecek pozisyonda olduğunu belirterek para cezasının yersiz olduğunu açıkladı. Bu çerçevede öncelikle Rekabet Kurumu’nun verdiği kararı geri alması için........

© Ekonomim