menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yabancı payı 2 puan düştü BIST 100’e etkisi %14 oldu

18 1
26.03.2025

Yabancıların %2’lik satışı borsayı etkiledi. Yabancıların paylarındaki 2 puanlık düşüşe karşılık BIST 100 Endeksi  geriledi. Endekste ağırlığı yüksek ilk 10 hissedeki düşüş ise ortalama  oldu.

Ülke gündeminde yaşanan sert rüzgâr durulmaya doğru giderken şimdilerde herkes kendi cephesinde hasar tespiti yapıyor. Artan tansiyon borsada özellikle yabancı satışlarını tetikledi. Gerilimin yükseldiği 18-24 Mart tarihleri arasında BIST 100 Endeksi ,91 oranında gerilerken, yabancıların satış yaptığı endekste ağrılığı yüksek 10 hissede bu oran ortalama ’a ulaştı. Öte yandan, yabancıların payını artırdığı hisseler sadece %7,15 kayıp yaşadı.

Son bir haftada endekste ağırlığı en fazla 10 hissede yabancıların payı %1,97 azalırken kartopu etkisine yol açtı. Bu hisselerdeki düşüş %7 ile ' arasında değişti. En sert düşüş &,67 ile Yapı Kredi’de de gözlenirken, Akbank &,35, İş Bankası da $,06 değer kaybetti.

Yabancıların paylarını artırdığı hisselerde de düşüş yaşandı. Ancak bu kayıplar daha sınırlı kaldı. Enka İnşaat’ta yabancı payı %1,25 artarken, fiyatı %2,29 geriledi. Tüpraş, Koç Holding ve Ford Otosan’da da benzer bir tablo görüldü.

Şok düşüşler, stop-loss emirlerinin tetiklenmesi ve algoritmik işlemlerin devreye girmesiyle birlikte zincirleme satışlara neden oluyor. Bu tarz düşüşler, satış oranı düşük olsa da yatırımcılarda psikolojik kırılmalara yol açıyor.

Piyasa değeri; kolay hesaplanır, yatırımcı algısı, yaygın kullanım, likidite. Borç, nakit durum ve sermaye yapısını görmeme, dalgalanma, yetersizlik.

Firma değeri; ekonomik değer, kıyaslama, bütüncül analiz, uyumlu değerleme. Karmaşık, sektörel farklılık, algıyı görmeme, kısa vadede işlevsiz.

Son nakit temettüsünü 2018 yılında ödedi. Bu yıl da zarar nedeniyle kâr payı vermeyecek

Konya Çimento’nun bu yıl temettü ödeyip ödemeyeceğini öğrenebilir miyim? / İbrahim Kılıç

İbrahim, temettü, bir şirketin elde ettiği kârın bir kısmını ortaklarıyla paylaşmasıdır. Bu itibarla bir şirketin düzenli temettü ödeyebilmesi için istikrarlı bir kârlılık yapısına sahip olması önemlidir. Düzenli temettü ödeyen şirketler, yatırımcılar için istikrarlı pasif gelir kaynağı oluşturur. Konya Çimento, 2018 yılına kadar düzenli temettü ödeyen bir şirket kimliğine sahipken sonrasında dalgalı bir kârlılık yapısı öne çıktı. Bu nedenle temettü ödemeleri kesildi. 2024’te ise 342,6 milyon TL zarar oluştu. Şirket gerçekleşen zarara dikkat çekerek mali yapının korunması amacıyla nakit temettü ödemesi yapmayacağını........

© Ekonomim