Temettüsü güçlü şirketler yatırımcının radarında
Borsa dirençlerde zorlanırken temettü verimi öne çıktı. Borç/aktif oranı düşük şirketler, sürdürülebilir kârlılık beklentisiyle dikkat çekiyor. Yatırımcı bu tabloda temkinli iyimserliği tercih ediyor.
BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana %3,13 değer kaybederken, altın (’in üzerinde kazanç sağladı. Dövizde ise euro ,3 artarken, dolar %7,25 getiri sağladı. Borsadaki bu zayıf performansa rağmen bazı şirketler temettü verimliliği ile ön plana çıkıyor. Hem düzenli nakit akışı sunan hem de düşük borçluluk oranına sahip bu şirketler yatırımcılar için güvenli liman olarak görülüyor. En yüksek temettü verimi sunan şirketler arasında Doğuş Otomotiv ,43 ile ilk sırada yer alıyor. Onu ,04 ile İş Yatırım ve ,12 ile Ege Profil izliyor. Tüpraş %9,49, Yeni Gimat GMYO %8,66, Aygaz %8’in üzerindeki verimleriyle dikkat çekiyor. Düşük borç/ aktif oranı açısından Panora GMYO %9.31, Akmerkez GMYO ,45 ve Aygaz ,48 oranları ile öne çıkıyor.
Bu şirketlerin ortak özelliği hem yüksek temettü verimlilikleri hem de düşük Borç/Aktif oranı ile öne çıkmaları. Temettü verimi, nakit ihtiyacını karşılamak isteyen yatırımcılar için doğrudan bir getiri anlamı taşıyor. Düşük borç oranı ise riskin kontrol altında tutulduğunu gösteriyor. Bu kombinasyon, uzun vadeli portföyler için istikrarlı bir temel oluşturuyor. BIST 100 eksideyken dahi bu şirketlerin cazibesi korunuyor. Temettü verimi yüksek ve borçluluk oranı düşük şirketler, belirsiz piyasa ortamında güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor.
Alacak devir hızı; nakit akışını ve müşteri riskini gösterme, likiditeyi artırma. Yavaş tahsilat riski, sektörel değişkenlik, büyümeyi göstermeme.
Stok devir hızı; maliyeti ve rekabet gücünü azaltma, nakit döngüsünü hızlandırma. Sektörel değişkenlik, dalgalanma, düşük ve aşırı hız sorunları.
Ürün inovasyonu ve güçlü marka önemli. Gözlenen zor koşullara rağmen büyümesi şaşırtmaz
Ülker Bisküvi’nin 2025 yılında da büyümesini sürdürmesi mümkün mü? / Mehmet Çelik
Mehmet, gıda sektöründe sürdürülebilir büyüme, ürün inovasyonu ve güçlü marka yönetimiyle mümkün olabiliyor. Ülker Bisküvi, 2024 yılında bu doğrultuda istikrarlı bir büyüme kaydetti. Hacmini %2,4, gelirlerini %4,3 artırdı. Gerçekleşen performansın arkasında özellikle çikolatalı ürünlerdeki fiyat artışları, yeni ürün lansmanları ve yurt dışı pazarlardaki katkı yer alıyor. Şirket, 2025 için net hedeflerini henüz paylaşmamış olsa da, yıla iyi bir başlangıç yaptığını belirtiyor. Ülker’in ürün........
© Ekonomim
