menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Özvarlık kârlılığı yüksekler daha fazla öne çıkabilir

23 0
10.03.2025

Borsada bilanço açıklayan BIST 100 şirketleri içerisinde özvarlık kârlılığı ve üzerinde olan 16 şirket bulunuyor. Yıllık performansı zayıf kalanlar önümüzdeki dönemde potansiyel taşıyor.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin değerlemesinde önemli kriterlerden biri olan özsermaye kârlılığı, yatırımcıların hisse seçimlerinde önemli rol oynuyor. Sermayesini etkin kullanarak yüksek getiri sağlayan şirketler son dönemde farklı performanslar sergiliyor.

Anadolu Hayat Emeklilik, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, MLP Sağlık ve Pegasus, güçlü yıllık yükselişlerle dikkat çekiyor. Özellikle Garanti Bankası’nın yıllık 8,92’lik yükselişi, yüksek özvarlık kârlılığı ile desteklenen mali performansının etkisini ortaya koyuyor.

Diğer taraftan yüksek özsermaye kârlılığına rağmen yıllık performansı zayıf kalan şirketler de az değil. Mia Teknoloji, yıllık bazda G,85’lik düşüşle en büyük kaybı yaşayan şirketlerden biri oldu. Türk Traktör, Coca Cola İçecek ve Ford Otosan da yıllık bazda negatif performans sergileyen hisseler arasında yer aldı.

Yılbaşından itibaren güçlü yükseliş gösteren hisseler arasında Aselsan, % 49,24’lük performansıyla ilk sırada yer alıyor. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Margün Enerji ise A,3’lük artışıyla dikkat çekiyor. Bankacılık sektöründen Halk Bankası 3,09 değer kazanırken, havacılık sektöründe faaliyet gösteren Pegasus (,64 ile yatırımcılarını memnun ediyor.

Yılbaşından bu yana en çok değer kaybeden hisselerin başında ",03 düşüşle Kocaer Çelik geliyor. Teknoloji sektöründen ARD Bilişim Teknolojileri ,73 düşüş ile ikinci sırada yer alırken, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Alfa Solar Enerji de ,62 kayıpla üçüncü sırada bulunuyor.

Alacak tahsil süresi; nakit akışı, müşteri güvenilirliği, işletme sermayesi, finansal durum. Müşteri kaybı, sektörel farklılıklar, yavaş tahsilat riski.

Ticari borç devir hızı; nakit yönetimi, faizsiz finansman, işletme sermayesini koruma. Hızlı ödeme ve tedarikçilerle sorun riski, yanıltıcılık, kredi riski.

Geçtiğimiz yıl dördüncü çeyrekte zarara döndü. Kârlılık için gelirini toparlaması önemli

Coca Cola İçecek’in 2025 yılı için beklentisi hakkındaki düşüncenizi öğrenebilir miyim? / İbrahim Durmuş

İbrahim, şirketlerin geleceğe yönelik öngörülerini takip etmekte yarar var. Neticede bu tahminler, firmanın büyüme potansiyeli, kârlılık ve operasyonel verimliliği hakkında bilgi verir. Coca- Cola İçecek, 2025 yılı için Türkiye’de düşük-orta tek haneli bir satış hacmi artışı öngörüyor. İçeride büyümenin stabil şekilde devam edeceği anlaşılıyor. Yurt dışında ise orta-yüksek tek haneli bir büyüme bekleniyor ki,........

© Ekonomim