Kârları yıllık yüzde 26 düştü getirileri yüzde 55 yükseldi
Borsada işlem gören şirketlerin 2024 bilançoları açıklandı. Performansı en yüksek 15 firmanın kârı ortalama & gerilerken hisselerinin yıllık getirisi ortalama U,81 oldu.
Borsada işlem gören şirketlerin 2024 yıl sonu bilançoları açıklandı. SPK’dan ek süre alan 28 şirket dışında bilançolar tamamlandı. Mali tablolar incelendiğinde performansta belli bir zayıflama dikkat çekiyor. En yüksek kârı açıklayan 15 şirketin yıllık kârı ortalama & geriledi. Kârlılıkları gerileyen bu şirketlere ait hisselerin performansı ise yatırımcısının yüzünü güldürdü. 15 hissenin yıllık getirisi ortalama U oldu. Aynı sürede BIST 100 Endeksi yüzde 22 yükseldi.
Borsada kârlılıkları ile ortalamaların üzerine çıkan sektörler banka, inşaat, savunma ve telekomünikasyon oldu. Bu sektörlerdeki hisselerin getirileri üzerine çıktı.
Güçlü kârlılıkları ile öne çıkan şirketlerin borsayı desteklemeye devam etmesi beklenmeli. Bu şirketlerin defter değerine göre hâlâ makul seviyede bulunmaları yatırımcıların radarında yer almaya devam etmelerini sağlıyor.
Garanti Bilanço açıklayan borsa şirketleri içerisinde en yüksek kârı Türk Hava Yolları elde etti. Şirket, 2024 yılında 113 milyar TL net kâr açıkladı. Piyasa değerinde ise 602 milyar TL ile Garanti Bankası ilk sırada yer aldı. Aselsan 533 milyar TL, Koç Holding 465,8 milyar TL ve Türk Hava Yolları 465,6 milyar TL ile geriden geliyor.
Haftalık bazda en fazla yükselenler içerisinde Tekfen Holding yüzde 29,4 ile öne çıktı. Gıda sektöründen Ülker ve Tukaş ise dikkat çekiyor. İkisi de yüzde 15 getiri sağladı.
FAVÖK marjı; operasyonel kârlılık, karşılaştırabilme, kullanışlılık. Nihai kârlılığı görmeme, yetersizlik, dışlayıcılık, manipülasyon riski.
Net kâr marjı; gerçek kâr, önemli ve kritik gösterge, genel performans. Esas faaliyeti tam yansıtamama, geçicilik, karşılaştırma güçlüğü.
Uzun vadede belirleyici olan mali yapı. Şimdilerde de piyasadaki olumlu seyirden etkileniyor
Batıçim Çimento’nun zirvesi olan 8 TL bölgesini tekrar test etme olasılığı nedir? / Celal Yıldırım
Celal, bir hissenin fiyatı konjonktüre bağlı olarak farklı motivasyonlardan kaynaklı hareket edebilir. Söz konusu dayanaklar şirketin mali performansı, sektörün yönelimi veya genel piyasa koşulları olabilir. Uzun vadede belirleyici olan şirketin büyümesi ve beklentiler olurken, kısa vadede piyasa koşulları öne çıkar. Batıçim, ek süre alması nedeniyle henüz yıl sonu verilerini paylaşmadı. Dokuz aylık tablolara göre satışları ve esas faaliyet kârı geriledi. Dönem sonu kârlı yapıya kavuşmasında S gerileyen........
© Ekonomim
