menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Endeks tutunmaya çalışıyor beklentisi olan öne çıkıyor

15 0
latest

Piyasa bütününe yayılan değer kaybı, artık yatırımcının “genel hava” yerine “seçici odak”la hareket etmesini zorunlu kılıyor. Borsa gerilerken dahi bazı sektörler büyümeye devam edebiliyor. Daralan koşullarda doğru tercihin fark yaratabileceği net bir şekilde gözleniyor. Göstergeler trendi izleyenlerin değil, ayrışmayı okuyanın kazandığı bir süreçte olduğumuzu işaret ediyor. BIST 100 Endeksi, yılbaşından bu yana %7,65 ve BIST 30 Endeksi de %7,96 oranında değer kaybetti. Bankacılık ve Temettü endekslerinde kayıplar ’yi aştı. Buna karşın BIST Teknoloji Endeksi A, Finansal Kiralama Endeksi ise 8 değer kazandı. Genel satışa rağmen seçici sektörler öne çıkmaya başladı. Kayıp yaygınlaştıkça kazanç daha seçici hale geliyor. Bu da yatırım kararlarını genelden özele, endeksten şirkete kaydırmayı zorunlu kılıyor.

Pınar Süt, Artemis Halı, Derimod, Yayla Gıda hem net kârlarını hem de özsermayelerini aynı anda büyüttü. Kâr ve özsermayelerini aynı anda yükselten BIST 100 firmaları arasında gıda sektörü şirketleri dikkat çekiyor. Defansif sektörlerde sürdürülebilir kârlılık, yatırımcının yeniden radarına giriyor.

Endekste ağırlığı yüksek olan THY, Akbank, Tüpraş, Koç Holding yılbaşından bu yana değer kaybetti. Ağırlığı yüksek olanla, getirisi yüksek olan her zaman örtüşmüyor. Bu nedenle yatırımcı trendleri ve finansal verilerdeki gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Piyasa bazen ağırlığı yüksek olanı taşır gibi görünse de, gerçek performans dipteki hisselerden gelebilir. Karar verirken, temsil gücünden çok dönüşüm gücüne odaklanmalı.

Hisse başına kâr; kâr odaklı, temettü potansiyeli, büyüme, basitlik, karşılaştırma. Değişkenlik, muhasebe oynaklığı, likidite ve nakdi görmeme.

F/K oranı; yaygınlık, piyasa değerlemesi, dönüş süresi, karşılaştırma, yatırımcı algısı. Zararda anlamsızlık, yanıltma riski, büyüme hızını görmeme.

Don olayından dolayı üretim faaliyetlerinde kayıp yaşamadı. Geçtiğimiz yıl ise zarar açıkladı

Yaşanan don olayından ötürü Agrotech firmasının ne ölçüde etkilendiğini öğrenebilir miyim? / Ümit Kasım

Ümit, doğa olayları, tarım sektörünü doğrudan etkileyen ve üretim planlamasından hasada kadar birçok süreci sekteye uğratabilen unsurlar arasında yer alır. Özellikle don olayları, meyve ağaçları ve hassas tarım ürünleri için büyük risk oluşturur. Agrotech ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan don olayına rağmen üretim faaliyetlerinde herhangi bir kayıp yaşamadığını bildirdi. Şirket, bunun altyapı........

© Ekonomim