Altının %57’lik yükselişini BIST 50’deki 9 hisse geçti
Son bir yılda gram altın yüzde 56,92 yükselirken, BIST 50’ye dahil 9 hisse bu çıkışın üzerinde performans sağladı. BIST 50 Endeksi’nin yükselişi ise yüzde 22,94’te kaldı. Aynı sürede dolar yüzde 14 ve euro yüzde 13,18 yükseldi.
BIST 50 Endeksi, borsanın likit ve piyasa değeri yüksek ilk 50 hissesinden oluşuyor. Bu Endekse dahil olan, zirve seviyesine yakın ve yüksek getiri sağlayan ilk dokuz hissenin son bir yıldaki performansı d ile 3 arasında değişti. Son bir yıl zirvesine yakın hisseler arasında yer alan THY’nin çıkışı ise $’te kaldı. Zirve seviyelerine yakın ilk 10 hissenin son bir yıldaki ortalama yükselişi ise g oldu. Aynı endekste dipte olan 10 hissenin yıllık ortalama düşüşü de % oranında gerçekleşti.
Gram altın bir yılda yüzde 57 yükseldi. Aynı süre içinde Garanti Bankası 3,21 oranında bir yükseliş gerçekleştirdi. Hemen onun ardından gelen Tekfen Holding’in performansı ise 1 oldu. Üçüncü sırada yer alan Vakıfbank ise 1,63 yükseldi. Oyak Çimento, Akbank ve Gübre Fabrikaları, ’in üzerinde kazandıran diğer hisseler oldu.
BIST 50’de yer alan 10 hisse ortalama yüzde 67,45 yükselirken altının çıkışını geride bıraktı. Borsada hisse bazında seçici hareketler kazandırıyor. Dipte kalan sanayi hisseleri yılın ikinci yarısından itibaren faizlerdeki düşüşün devamıyla birlikte toparlanma eğilimine girecek. BIST 50 içinde dipte kalan ilk üç şirket sırayla Zorlu Enerji, Vestel ve Hektaş oldu.
BIST 50 Endeksinin yükselmesi, ağırlığı en yüksek hisselerin performansına bağlı. THY, Akbank, Bim, Aselsan, Tüpraş ve Turkcell, endeksin genel hareketinde belirleyici rol oynuyor. Bu hisselerde gözlenecek çıkışlar, endeksin yukarı yönlü hareketini güçlendirecektir.
Yurt içi satış; öngörülebilirlik, mevzuata hakimiyet, bilinirlik, güven. Sınırlı büyüme, dalgalanmalardan etkilenme, yüksek rekabet.
Yurt dışı satış; kur avantajı, büyüme fırsatı, çeşitlendirme imkanı, teşvikler. Kur riski, lojistik maliyeti, mevzuat riski, pazara giriş maliyeti.
Geçen yıl gelir ve faaliyet kârında artış sağladı. Parasal pozisyon kayıpları net kârı düşürdü
Tab Gıda geçen yıl kârını düşürdü. Bu sene için nasıl bir performans gösterir? / Yavuz Demir
Yavuz, bir şirketin kârı, operasyonel verimliliği, maliyet kontrolü ve satış performansı ile doğrudan ilişkilidir. Ancak şirketlerin kârlarındaki değişimin, dışsal faktörlerden ve piyasa koşullarından da etkilenebileceği göz ardı edilmemeli. Yüksek maliyetler, enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları gibi faktörler, söz konusu dış faktörler arasında yer alıyor. Tab Gıda’nın 2024........
© Ekonomim
