menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Acaba milyarderler bu hafta Davos’ta milyonerlere neler anlatacak?

32 0
20.01.2025

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yıllık toplantısı “Akıl Çağında İşbirliği” teması ile bugün Davos’ta başlıyor. Hafta boyunca sürecek olan bu dünyanın en medyatik ve etkili zirvesine 3 bine yakın seçkin davetli katılacak. Toplam 130 ülkeden 60’ı aşkın devlet başkanı Davos’ta olacak.

Katılımcı ve gazeteci olarak 2005’den 2018’e kadar tam 14 defa aralıksız her yıl ocak ayında Davos’a gittim. Bu tecrübeye dayanarak “Davos nedir?” diye sorarsanız “Dünya Ekonomik Forumu orijinal fikirlerin ve çözümlerin ortaya çıktığı bir platform olmaktan çok önemli buluşmalara ev sahipliği yapan bir yerdir” derim.

WEF 1971 yılında Klaus Schwab tarafından kurulduğundan bu yana dünyadaki en önemli karar alıcıları bir araya getirerek, küresel meseleler hakkında düşünce alışverişinde bulunmalarını sağlıyor. Ve küresel işbirliği için bir platform sağlama ve küresel sorunlara çözüm üretme konusunda adım atılmasında rol oynama iddiası taşıyor.

Bu kapsamda Dünya Ekonomik Forumu’nun 55’inci yıllık toplantısındaki oturumlar 5 farklı başlık altında düzenlenecek. İlk başlık büyümenin yeniden hayal edilmesi. WEF daha dayanıklı ekonomiler inşa etmek için büyümenin yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyor. Akıl çağında sektörler başlığı altında teknolojik değişimler karşısında endüstrilerin nasıl şekillendiği konuşulacak. İnsana yatırım başlığı ise iş hayatından servet dağılımına kadar her şeyi etkileyen jeoekonomik değişimler ve yeşil enerji dönüşümü ele alınacak. Gezegeni korumak bir diğer başlık… Bu kapsamda iklim değişikliği ile teknolojinin kesiştiği noktalar yine ilgi odağı olacak. Ve son başlık ise güveni yeniden inşa etmek. Hızla gelişen dünyada daha da derinleşen ayrılıklara olası çözümler masaya yatırılacak.

Bunlar çok çarpıcı başlıklar ama sizi yanıltmasın. Davos, kapitalizmin sorunlarının tartışıldığı bir yer ama çözüm bulunduğu bir yer değildir.

Küresel sorunlara karşı somut çözüm önerileri sunmakta yetersiz kalan WEF, büyük ölçüde ekonomik çıkarlar üzerinden şekillenen bir platform olarak eleştirilmektedir. Elitist yapısı ve çoğu zaman gerçek dünya sorunlarına duyarsız kalması, forumun etkisini sınırlamaktadır. Özellikle elitist yapısı hep eleştirildi, sık sık siyasi malzeme konusu yapıldı. Mesela Trump önceki seçim kampanyasında Davos’u propaganda malzemesi olarak kullanmış, “Davosçu”lara boyun eğmeyeceğini söylemişti. Bu........

© Ekonomim