menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TSRS bir standart mı, ötesi mi?

15 0
wednesday

Özgün ÇINAR

TRASTA ESG - Genel Müdür

Türk Ticaret Kanunu’nun 375. maddesi yönetim kurullarına devredilemez ve vazgeçilemez nitelikte bazı görevler yüklemekte. Bunlar arasında en önemlileri şüphesiz “şirketin üst düzeyde yönetimi ve bunlarla ilgili talimatların verilmesi” ve “muhasebe, finans denetimi ve şirketin yönetiminin gerektirdiği ölçüde, finansal planlama için gerekli düzenin kurulması.”

Saydığımız görevler, esasen şirketin yoluna sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlamak için nitelikli bir planlama düzeni kurulması gereğine işaret ediyor. Bunda da şaşırtıcı bir taraf yok aslında. Zira başarının yolu, üç adımın kararlı şekilde uygulanmasından geçiyor. Birincisi hedef belirlemek (diğer bir deyişle planlama yapmak), ikincisi bu hedefleri gerçekleştirecek yetkinlikleri şirkete kazandırmak, üçüncüsü ise bu yürüyüşte karşımıza çıkacak olan engelleri ya da riskleri aşabilecek esnekliğe sahip olmak.

Başarının ilk adımının hedef belirlemek olmasına şaşırmamak gerekiyor. Çünkü, hedef bir anlamda pusulaya sahip olmak anlamını içeriyor. İşletmenin hedeflerini belirlemesi gerekiyor ki pusulasız kalmasın ve günümüzün son derece karmaşık iş ortamında yolunu kaybetmesin. Sürekli olarak hedeflerini gözeterek faaliyetlerini, iş planlarını buna uygun olarak belirlesin. Yani; bütçe ve stratejik plan yapsın ve tüm faaliyetlerini bu hedeflere ulaşacak şekilde yürütsün.

Peki, Türk şirketleri acaba bu açıdan ne durumda? Bütçe ya da stratejik plan hazırlıyor, performanslarını kıyaslayacakları kriterler geliştiriyorlar mı?

Danışmanlık sektöründe faaliyet gösterenler bilir. Ülkemizin büyük şirketlerinin karnesi, bütçe ve stratejik plan hazırlamak açısından pek de kötü değil. Ancak, sıra küçük ve ortak ölçekli kuruluşlara geldiğinde aynı şeyi söylemenin imkanı kalmıyor. Birçok kuruluşun bütçe-plan hazırlığı hiç bulunmazken bir kısmının yaptığı hazırlıklar da son derece yetersiz ve ayağı yere basmayan bazı temenniler şeklinde.

Maalesef, Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan “şirketin üst düzeyde yönetimi ve bunlarla ilgili talimatların verilmesi” ile “muhasebe,

© Ekonomim