menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Şubat ayı tüketici fiyat endeksi

16 1
wednesday

Zafer Özcivan

Ekonomist-Yazar

Her ay olduğu gibi şubat ayı enflasyonu da TÜİK tarafından açıklandı. Gelen bilgilere göre ocak ayı aylık enflasyonu 5,3 olmuştu, şubatta ise aylık enflasyon %2,97 olarak gerçekleşmiş gözüküyor. Yıllık enflasyon ise 9,05 e düştü. Ancak her zaman olduğu gibi TÜİK tarafından açıklanan veriler gene tartışma konusudur. Çünkü yaşadığımız enflasyon verilen oranların neredeyse iki katıdır.

Aralık ayından bu yana gerçekleşen enflasyon oranı %7,42-12 aylık ortalamalara göre ise 53,83 olarak verildi. Bunları biraz açmak gerekirse her dönemde olduğu gibi başta en düşük emekli aylığı alanlar, asgari ücretliler, dar ve sabit gelirli vatandaşların maaşları ve alım güçleri ilk maaşı alana kadar yaklaşık %7,5 oranında azaldı. Yani en düşük emekli maaşı 13838 TL, asgari ücret ise 20447 TL ye gerilemiş oldu. Yılın ikinci ayını geride bıraktığımız dönemde alım gücünün bu kadar yüksek oranda düşmesi, ister istemez yıl sonuna kadar yaşanabilecek kayıpları akla getirmektedir. Merkez Bankasının 2025 yıl sonu enflasyon hedefinin en alt sınırı olan $ oranı gerçekleşirse (son derece zor olacak) ücret ve maaşlar en az $ oranında eriyecek, alım gücü de aynı oranda düşecektir. Bu arada yıllık kira artış oranı da 12 aylık enflasyon oranı olan S,83 olarak uygulanacaktır.

Enflasyon oranları bildiğiniz gibi ENAG ve İstanbul Ticaret Odası tarafından da verilmektedir. TÜİK, ENAG ve İTO tarafından kamuoyu ile paylaşılan enflasyon oranlarını özetlemeye çalışalım.

Aylık Yıllık

TÜİK 2,97 39,05

ENAG 3,37 79,81

İTO 3,19 48,61

Yukarıda yer alan bilgilerde vatandaş olarak bizim yaşadığımız gerçeklere göre en doğrusu ENAG verileridir. Özellikle halkın tamamını ilgilendiren gıda fiyatları mübarek ramazan ayı gireliden bu yana yaklaşık oranında artmıştır. Her platformda belirtmeye çalıştığım gibi biz, bir devlet kurumu olduğu için........

© Ekonomim