menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hayatımız dijitalleşirken muhtarlara ihtiyaç var mı?

4 0
yesterday

Dijital dünyada artık her şey daha hızlı ilerliyor. Talep ettiğimiz birçok belgeyi, gerek e - devlet üzerinden gerekse de ilgili kurumların sitelerine girdiğimizde, barkodlu, onaylı şekilde ücretsiz ve anlık temin edebiliyoruz.

Gün geçmiyor ki mesleğim gereği vergi dairesi işlemlerimizde kuruma gitmeden, dilekçelerimizden başvurulara, ödemelerimize kadar dijital vergi dairesi uygulamasıyla her geçen gün yeni bir kolaylığın sağlandığı, sistem üzerinden hem ücretsiz hem de kolay ve saniyeler içinde istediğimiz belge ve bilgilere ulaşabiliyoruz.

Teknolojinin getirdiği bu imkânlardan muhtarlıklar da faydalanabiliyor mu? Muhtarlık birimlerinde dijital uygulamaya dair bir çalışma var mı? Dijitalleşmeyle muhtarlığa ihtiyaç var mı? Muhtarlığa gitmeden, ücret ödemeden örneğin; ikametgâh veya bazı belgeleri e-devlet üzerinden alabiliyor muyuz?

Dijitalleşme ile vatandaş, muhtarlığa gitmeden bazı belgeleri e-devlet üzerinden alabiliyor fakat muhtara olan ihtiyaç sadece bu kadar mı?

Mahalle halkının her türlü sorununda gözü, kulağı ve dert ortağı olup çözüm üreten ve her hane için bir aile ferdi gibi olan muhtarlar ne yapar? Hangi ihtiyacı karşılar? Bağlı olduğu mahalle halkının tüm dertlerine çare olamaz mı? Bu işin bir de manevi ve insani boyutu var elbette.

İşte bu süreçte, dijital dünyada muhtarların yeri yok diye düşünmek yanlış mı doğru mu bunu tartışmak yerine, muhtarlarla birebir iletişime geçerek, onları da dinlememiz gerekiyor.

Bu konuları değerlendirmek adına, Üsküdar Bulgurlu Mahalle Muhtarı İrfan Güner ile bir söyleşi yapmak istedim. Makamında beni büyük bir nezaketle kabul etti, içtenlikle tüm sorulara cevap verdi.

Muhtar İrfan Güner, vatandaşa hizmet anlamında birçok yetkileri olduğunu fakat günümüzde dijital ortama geçilmesi nedeniyle azalma olsa da yine de kendilerine ihtiyaç olduğunu ifade ederek; “İkametgâh, Nüfus Cüzdan Sureti, Nakil İlmühaberi, Sağ Belgesi, İyi Hal Kâğıdı, Fakirlik Belgesi, Uluslararası Aile Cüzdan Talep Belgesi vb… gibi belgeler, eskiden muhtarlıktan alınıyordu fakat son yıllarda sadece ikametgâh belgesi verebiliyoruz” dedi.

Muhtarımız mahalle halkının tüm dertlerine çare aramak için uğraş verdiğini ve geçmişten bugüne muhtar olarak neler yaptığını söyleyerek; “Muhtar mahallenin her şeyidir. Muhtar, devlet ile millet arasında bir köprüdür. Muhtar, aynı zamanda mahallenin güvencesidir. Ailenin bir ferdidir” diye konuştu.

E - devlet üzerinden birçok belgeyi alabiliyoruz. Geçen gün muhtarlığa geldiğimde ikametgâh belgesi için 50 TL ödedim. Fakat bunu ödeyemeyecek........

© Ekonomim