Eurodaki yükselme ihracatçıya can simidi oldu
✓ Türkiye'nin ihracatında dolar ve euro yüzde 46-47 dolayında aynı paya sahip. Ancak ithalatın yüzde 65'i dolar, yüzde 28'i euro cinsinden yapılıyor.
✓ İşte euronun mart ayında hızlanan değer artışı ihracatçı ve turizm sektörü için büyük bir avantaj oldu. Bu değerlenme aynı hızda tabii ki devam etmeyecektir ama euro/dolar paritesinin 1,04'ten 1,09'a gelmesi bile önemli.
Doların uluslararası piyasalardaki güç kaybı ve bunun doğal bir sonucu olarak euronun güçlenmesinden herhalde en çok Türk ihracatçıları mutlu oldu.
Euro tabii ki yalnızca dolara karşı değil Türk parasına karşı da hızla değer kazanınca ihracatçılar bir anlamda hiç de hesapta olmayan bir şekilde avantaj elde etti.
Dolar ve eurodaki artış ilk iki ayda birbirine yakın düzeyde gerçekleşti. Ocak ve şubat ayları toplamında Türk parasına karşı dolar yüzde 3,24, euro ise yüzde 3,70 artış gösterdi.
ABD’deki resesyon kaygıları ve FED’in faiz indirme olasılığının artması ve Trump’ın öngörülemez tutumunun Avrupa’yı adeta kenetlemesi ve başta Almanya’da olmak üzere Avrupa’da özellikle savunma yatırımlarına büyük fonlar ayrılması euronun güçlenmesi sonucunu doğurdu.
İlk iki ay neredeyse paralel seyreden dolar ve euro mart ayıyla birlikte ayrışmaya başladı.
Mart ayının ilk 13 gününde euroda tam yüzde 4,58 artış kaydedildi. Bu dönemde dolardaki artış........
© Ekonomim
