menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ekonomide ne değişirse seçim hazırlığı var demektir?

150 1
wednesday

✓ Seçim tarihine işaret sayılabilecek bir dizi siyasi ve ekonomik etken var.

✓ En tipik ekonomik işaret büyümenin ikinci planda kalmasına razı olunup olunmayacağı.

✓ Faiz yüksek belirleniyor ve bunun etkisiyle ekonominin yavaşlaması göze alınıyorsa seçim uzaktır. Şimdi olduğu gibi...

✓ Faiz olmayacak zamanda düşürülüyor, kurun ve enflasyonun yükselmesi pahasına ekonomi canlandırılmak isteniyorsa seçim yaklaşıyordur.

Yok yok, aklınıza ilk gelen değil! Asgari ücreti yüksek oranda artır, memura ve emekliye yüklü zam yap, böylece seçime git; aklınıza ilk gelen muhtemelen budur ama böyle bir adım seçim öncesinin ekonomi politikasındaki temel değişiklik olamaz. Daha büyük ve tüm toplumu etkileyecek bir politika değişikliğinden söz edilebilir.

Peki o değişiklik ne mi olabilir?

Yakın geçmişte bu durumun örneği yaşandı. Operasyonun adı tabii ki seçim hazırlığı değildi, hatta dini bir gerekçe üretilerek düğmeye basılmıştı ama sonuçta amaç ekonomik gidişatı tümüyle değiştirmekti.

Bir seçime yaklaşılıp yaklaşılmadığını, en azından hazırlık yapılıp yapılmadığını anlamak için faizin mi, yoksa döviz kurunun ve enflasyonun mu yükselmesine göz yumulacağına ya da tersinden söylersek düşük tutulmak isteneceğine bakmak gerekir.

Burada döviz kuru ve beraberinde enflasyon bir sonuçtur tabii ki; önemli olan faizin düzeyine karar vererek ekonominin büyümesini kontrol etmektir. Döviz kurunu ve enflasyonu faizin zıttı göstergeler olması bakımından simge olarak kullanıyorum.

Seçim tarihini belirleyebilecek tabii ki bir........

© Ekonomim