Antik kentler, sosyal bilimler liseleri, yeni yönetmelik
Mardin gibi dünya mirası kentlerimizin tarihi dokusu mutlaka korunmalıdır. Bize kalan mirası, bizler de gelecek nesillere bırakmalıyız. Sosyal bilimler liseleri son yılların en başarılı okullarıydı görünen o ki onlar da sıradanlaştırılıyor!..
Önceki gün değiştirilen Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile eğitim sistemine yeni düzenlemeler getiriliyor?
Peki bu yöndeki kaygılar abartılı mı yoksa eğitime çeki düzen vermeye yönelik mi?
Son yıllarda gerçekleştirilen tüm düzenlemeler gibi bu son düzenleme de belli ki uzun süre tartışılacak…
Sosyal Bilimler Liseleri
Liselerin 4 yıla çıkması kabul görmedi.
İlle de 12 yıllık zorunlu eğitim diyorsak, o artı bir yılı liseye değil okul öncesine eklemeliydik. Zaman hala geç değil, liseyi 3 yıla indirip, okul öncesini zorunlu hale getirmeliyiz.
4 yıllık liselere bir de yabancı hazırlık sınıfı konulduğunda süreç uzadıkça uzuyor. Bu yüzden bazı sosyal bilimler liselerinden hazırlık sınıfları kaldırılmaya başlanmış.
Olacak iş değil!
Bu liseleri diğerlerinden farklı kılan özelliklerden biri de yabancı dil hazırlık sınıflarıydı. Öğretmen seçimi ve yönetici atamaları da sıradanlaştırıldığında, fen ve anadolu liseleri gibi umarız onlar da mumla aranacak noktaya getirilmez!..
Hazırlık sınıfları tam gün eğitim yapan bu liselerde 4 yıllık müfredatın içine yediririlebilir. Ya da tümden kaldırma yerine öğrencilere hazırlık sınıfı seçme seçeneği sunulabilir. İsteyen o bir yıllık kaybı, daha doğru
ömür boyu getirisi olacak bir kazancı, eğer ille de almak düşüncesindeyse ona bu şans tanınmalıdır!
Yani bu konu üzerinde biraz daha düşünülmelidir. Tıpkı antik kentlerin korunması gibi.
Mardin örneğinde olduğu gibi en azından Eski Mardindeki yeni yapıların dış yüzeyleri taş kaplama ile eski mimariye döndürülmeli, bundan sonra yapılacak tüm binalarda da bu minvalde hareket edilmelidir. Bu da o kadar zor olmamalı.
Yine aynı şekilde Eski ya da Yukarı Mardin’e araç girişine sınırlama getirilmeli, şehir içi ulaşım ya yaya olmalı ya da farklı çözümler üretilmelidir!..
MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİK
DEĞİŞİKLİKLERİNE GETİRİYOR?
Konuyla ilgili değerlendirmeye geçmeden önce isterseniz gelin Eğitim Sen’in bu konudaki değerlendirmesine bir göz atalım:
“Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 22 Şubat 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan "Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Değişikliği" ile eğitim sistemine yeni düzenlemeler getirilmiştir. Ancak bu düzenlemeler, kamu yararını ve eğitimde eşitlik ilkelerini gözetmekten uzak, piyasa merkezli ve antidemokratik uygulamalar........
© Eğitim Ajansı
