Rebrain Greece αλλά μόνο χάριν… νόστου
Ο δύσκολος νόστος ταλανίζει πλήθος ξενιτεμένων, κυρίως νέων, από το 1 εκατομμύριο οικονομικών μεταναστών της υπερδεκαετούς κρίσης, ενώ για άλλους η φυγή είναι οριστική εξαιτίας του μισθολογικού χάσματος, καθώς τα φορολογικά κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου 50% για επτά χρόνια, δεν αρκούν για να τους προσελκύσουν.
Από την κυβέρνηση συνηθίζουν να επικαλούνται βερμπαλιστικά τον ρόλο του Brain regain στην προσπάθεια να μπει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, αλλά στην πράξη το περιβάλλον της εξακολουθεί να είναι αποτρεπτικό. Η ανάγκη ανακοπής της «διαρροής εγκεφάλων» χρησιμοποιήθηκε και ως επιχείρημα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αντί για την προκήρυξη νέων θέσεων επιστημόνων εντός ή εκτός των συνόρων, ώστε να μειωθεί και η μεγάλη απόκλιση της αναλογίας φοιτητών ανά διδάσκοντα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στη διασύνδεση μεταξύ επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό και επιχειρήσεων που θέλουν εξειδικευμένα στελέχη σε καίριες θέσεις στο εσωτερικό δηλώνει πως στοχεύει το υπουργείο Εργασίας με τη δράση «Rebrain Greece» με στόχο την επιστροφή Ελλήνων. Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στα πάτρια εδάφη συμμετέχοντας στην προχθεσινή εκδήλωση της πρωτοβουλίας στο Λονδίνο στην οποία εκπροσωπήθηκαν 26 επιχειρήσεις, που προσφέρουν «εκατοντάδες υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας σε ποικίλα πεδία εξειδίκευσης, όπως στον κατασκευαστικό κλάδο, τον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο, τον νομικό κλάδο, τον κλάδο της ναυτιλίας, τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, τον κλάδο της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού κ.α.».
Ανάμεσα στις εταιρείες ήταν οι J.P. Morgan, Lamda Development, Aktor, AVAX GROUP, Motor Oil, Novibet και οι τρεις ιδιωτικές........
© EFSYN - Ελληνική οικονομία
