menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Στρεβλώσεις, παραβατικότητα και... υπερκέρδη

1 0
14.07.2025

Αλλοτε με γρήγορα θορυβώδη βηματάκια όπως οι ιρλανδικοί χοροί ή συχνά με επιδεικτικές κινήσεις όπως το τσάμικο, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να πολεμά το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις πειραγμένες αντλίες, αλλά… δεν το νικά - ίσως γιατί επιμένει στα χορευτικά. Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρεί με τη νέα της κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο πετρελαιοειδών -«Εκθεση Β’ απόψεων, προς διαβούλευση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου- να εισαγάγει στοιχεία ανταγωνισμού σε μια δυοπωλιακή αγορά και καταγράφει τα ζητήματα της παραβατικότητας.

Μόλις προχθές η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το διετές κλείσιμο τριών πρατηρίων στα… συνήθη στέκια, δείχνοντας φωτογραφίες από το σφράγισμα των αντλιών, με υποσχέσεις ότι προσεχώς θα ανακοινώσει και διευθύνσεις και ονόματα. Η σεμνότητα της ΑΑΔΕ είναι αυτονόητη, καθώς οι προηγούμενοι έλεγχοι απέφεραν κυρίως… μικρά ψαράκια, μια και οι πιο οργανωμένοι επιχειρηματίες έκαναν ασφαλιστικά μέτρα και κέρδισαν παρατάσεις λειτουργίας αρκετών μηνών μέχρι την κύρια δίκη. Στο μεταξύ, αντλίες και μηχανισμοί καταγραφής εξαφανίστηκαν από αγνώστους, καθώς είναι γνωστό ότι ένα απλό σφράγισμα δεν εξασφαλίζει τίποτα.

Για την παραβατικότητα και τα υπερκέρδη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγράφει σημαντικά σημεία από την προηγούμενη διαβούλευση. Αυτό που δεν καταγράφει όμως είναι σοβαρές προτάσεις αντιμετώπισης. Κι εδώ, το παράδειγμα της Γερμανίας είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Στα πρατήρια με εταιρικό σήμα, οι δεξαμενές και οι αντλίες είναι ιδιοκτησία και ευθύνη της εταιρείας που έχει το σήμα για να λειτουργούν σωστά. Οι επίγειες εγκαταστάσεις είναι επένδυση του τοπικού επιχειρηματία (mini market, πλυντήρια, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης, φορτιστές, χώροι στάθμευσης κ.λπ.) - και φυσικά τα κέρδη από τις πωλήσεις. Η εταιρεία εφοδιάζει και ελέγχει τη σωστή ποιότητα και ποσότητα, γιατί έχει δώσει μια τεράστια εγγυητική και εάν βρεθεί συνολικά με τρεις παραβάσεις, χάνει οριστικά την........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία