Mevduat ve fonda stopaj artışı sürprizi
Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranlarının ’ten .5’e çıkartılması kararını piyasalar ‘sürpriz’ olarak yorumladı. Yaşanan stopaj artışı sonrasında aylık 100 bin TL’sini yıllık I faizle mevduat yapanların aylık getirileri yaklaşık 85 TL (%2.97) azalarak 2 bin 877 TL’den 2 bin 792 TL’ye inecek.
Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranları Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yüzde 15’ten yüzde 17.5’e yükseltildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 17.5'e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda ise yüzde 12'den yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’da faiz kararını vereceği Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmişken alınan stopaj kararı piyasalar tarafından sürpriz olarak yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, mevduat ve yatırım fonlarında stopaj oranını en son 1 Şubat’ta artırmıştı.
Mevcut faizler sabit varsayılan hesaplamaya göre tasarruf sahipleri açısından yıllık bazda vadelere göre yüzde 3,2-yüzde 3,6 arasında bir getiri kaybına denk. Ancak stopaj artırımı sonrası bankaların mevduat kaybetmemek için faiz ayarlamasına gitmesi de olası.
Stopaj artışının piyasaları nasıl etkileyeceğine yönelik beklentilere geçmeden önce, stopaj artışının mevduat yatırımcısının getirisini ne oranda etkileyeceğine bakalım. Bu noktada şunu hatırlatmakta yarar var, yeni stopaj oranları karar sonrası alınan fonlar ya da bağlanan vadeli mevduat hesapları için geçerli.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre TL mevduatta bankacılık sektörü ortalamasında yıllık basit faiz oranları halen 1 aya kadar vadede yüzde 55,8, üç aya kadar vadede yüzde 57,8, altı aya kadar vadede yüzde 39,16 ve bir yıla kadar vadede yüzde 49,54 düzeyinde. Bu faiz oranları üzerinden açıldığı ve aynı vade ile aynı faizle yenileneceği varsayılan bir ay vadeli mevduatın yıllık bileşik net getirisi yüzde 15’lik stopaja göre yüzde 59,23, üç ay vadeli mevduatın yüzde 58,95 ve altı ay........
© Dünya
